Читај ми!

„Mercedesov“ kamion za 2025. godinu

U Hanoveru je počeo tradicionalni sajam komercijalnih vozila, najveći takve vrste u svetu, gde je prvi put prikazan kamion koji bez vozača može da pređe delove ili čitav isprojektovani put. Auto-pilot program pokrenuo je „Mercedes“.

Ovako izgleda kamion za 2025. Pored toga što sam vozi i izbegava prepreke, ima mogućnost i da isprojektuje putem proračuna i zaradu budućem vlasniku, ukoliko on unese tačne parametre.

Komfor vozača je kao u jednosobnom stanu.

U razvoj ovakvog sistema „Mercedes“ je uložio preko 1,4 milijarde evra, a prototip ovakvog kamiona dovezao je samog šefa programa na binu pred oko 2.000 novinara iz čitavog sveta.

„Kao što vidite, budućnost je počela. Mi smatramo da ćemo unapređujući transport na ovaj način bezbednost dignuti na najviši nivo da imamo samo do pet odsto katastrofalnih nesreća. Naš kamion može sam da koči, prepozna bicikliste, pešake, prepreke“, istakao je Volfgang Bernard iz „Mercedesa“.

Sajam sa sobom nosi i tehnološke inovacije. Autobusi su odavno postali hibridni, a neki i potpuno električni.

Proizvođači iz Kine, Indije, Turske prate tehnološke trendove. Zato se sve više fabrika otvara u zemljama Brika (Brazil, Rusija, Indija i Kina).

„Trenutno grupacija 'Dajmler' gradi fabrike u Indiji i Argentini. Završavamo fabriku u Rusiji i pripremamo se za nove operacije u Kini. U Kini imamo već samostalnu proizvodnju od preko 30.000 teških kamiona godišnje. Budućnost ovog biznisa je da odete kupcu na noge i njegovoj zemlji proizvodite vozilo“, objasnio je Rolf-Juergen Seyerle, iz „Star importa“, uvoznika „Mercedesa“ za Srbiju.

Sajam je pokazao da će autobusi, naročito u narednih nekoliko godina, biti širi, viši i udobniji za putnike.

Savremeni autobusi moraju da imaju, pored niske platforme, dovoljno mesta u unutrašnjosti za osobe sa invaliditetom i bicikle.