Читај ми!

Aplikacija motiviše muškarce na rad u kući

Kuvanje, čišćenje, briga o deci ili članovima porodice kojima je potrebna nega – pre svega se žene posvećuju ovim neplaćenim aktivnostima. Grad Beč besplatnom aplikacijom za mobilne telefone "4 Wände 4 Hände", želi da motiviše i muškarce da preuzmu odgovornost.

Inicijativa „4 zida 4 ruke“ se zalaže za ravnopravnu raspodelu poslova u domaćinstvu, brigu o deci i negu starijih.

Prema rečima članice gradske vlade u Beču zadužene za ženska pitanja, Sandre Frauenberger, žene su češće izložene dvostrukim i trostrukim opterećenjima.

Kada dobiju dete automatski odsustvuju s posla zbog porodiljskog bolovanja koje zatim dovodi do lošijih prilika za karijeru. Kada bi se svi zadaci delili na pola, žene bi lakše mogle da se koncentrišu na poslovno napredovanje - a raspodela primanja bi bila pravednija.

Cilj ove inicijative nije samo da se muškarci podstaknu na pranje, kuvanje i čišćenje, nego i da češće idu na porodiljsko odsustvo i da se zauzmu oko nege i opsluživanja starije generacije.

Trenutno 282.000 od 425.000 državljana koji bez nadoknade neguju članove porodice su žene.

Skoro trećina od njih je radno aktivna, a pre preuzimanja nege bilo ih je polovina.

Brojne usluge grada od besplatnog vrtića preko mesečnog odsustva za očeve do dnevnih centara za seniore već predstavljaju rasterećenje za žene, ali sad je na redu podrška muškaraca.

Da bi ova inicijativa zaživela u sopstvenom domu, može se nabaviti plan za domaćinstvo kao i besplatna aplikacija za mobilne telefone "4 Wände 4 Hände".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи