Čitaj mi!

„Piksi“ – nove „oči“ za robote

Vizuelni senzor koji koristi koloritni algoritam i lako se može „naučiti“ da prepoznaje i nalazi predmete pomoću boja zove se „Piksi“. Na njega se mogu priključiti roboti bazirani na „Arduino“ razvojnoj platformi.

Firma „Čarmd labs“ (Charmed Labs) i Univerzitet „Karnegi melon“ iz američkog grada Pitsburga, pokrenuli su projekat otvorenog koda čiji je cilj dati robotima rudimentarni vid pomoću kamere koja može detektovati, identifikovati i pratiti kretanje specifičnih objekata – reč je o projektu „Piksi“ (Pixy).

Senzor kamere može detektovati objekte na osnovu sedam boja i rezultate dojaviti računaru.

Na popularnom sajtu Kikstarter kroufanding (Kickstarter crowdfunding) pokrenuta je kampanja prikupljanje sredstava za finansiranje projekta, sa zadatim iznosom od 25.000 dolara, a do sada je skupljeno više od 47.000 dolara!

Iz „Čarmd labsa“ ističu kako će ovaj dodatak omogućiti hobistima da svoje robote „nauče“ raznim zadacima kao što je, recimo, da robot sam napuni svoje baterije jer je moguće da prepozna utičnice za struju prema specifičnim nalepnicama u boji koje su stavljene na utičnice.

Poseban softver „Piksimon“ (PixyMon) koji podržava „Vindouz“ i OS "X" sisteme procesuira slike iz „Piksi“ kamere i prikazuje ih na monitoru računara.

„Piksi“ ima ugrađena "Cortex-M0" i "Cortex-M4 ARM" jezgra, senzor rezolucije 1280x800 piksela, 246 kilobajta keš memorije i jedan megabajt fleš memorije za skladištenje podataka.

Na „Piksi“ se mogu priključiti roboti bazirani na „Arduino“ razvojnoj platformi. Uređaj može obraditi fotografije rezolucije 640x480 piksela uz 50 sličica u sekundi.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">