Čitaj mi!

Pejsmejkeri i „ajpodi“ ne idu zajedno!

Svaki uređaj koji radi na baterije, poput „ajpoda“, može protokom električne energije da stvori magnetno polje i izazove poremećaj u radu pejsmejkera ili da ga ugasi.

Najnovije istraživanje o delovanju električnih aparata, poput „ajpoda“ i drugih MP3 plejera, pokazalo je da oni mogu da izazovu poremećaj ritma rada srca kod pacijenata sa ugrađenim pejsmejkerom.

Ako se ti uređaji drže blizu srca, na odstojanju od pet centimetara tokom pet do 10 sekundi, mogu da zaustave rad pejsmejkera, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Heart Rhythm Society.

U istraživanju sprovedenom na Univerzitetu „Mičigen“ učestvovala su 123 dobrovoljaca koja su slušala „ajpod“, a rezultati su pokazali da se u 35 odsto slučajeva pejsmejker ugasio i ponovo počeo da radi tek kada su mobilni aparati za slušanje muzike bili ugašeni.

Svaki uređaj koji radi na baterije može protokom električne energije da stvori magnetno polje, a s obzirom na to da pejsmejkeri rade na isti način, često nastaje interferencija sa električnim aparatima.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">