Čitaj mi!

Minijaturni android postaje kosmonaut

U Tokiju je predstavljen minijaturni robot, koji će pratiti japanskog astronauta na misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici u avgustu. Robot visine svega 34 centimetra, poslužiće kosmonautu kao društvo i kao telekomunikacioni portal i biće prvi android koji je ikada boravio u toj stanici.

Minijaturni android visine 34 centimetara i težine jednog kilograma, pratiće japanskog astronauta Koićija Vakatu tokom njegove misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici kao njegov verni kompanjon, čiji je glavni zadatak da razgovorom astronautu olakša dugi boravak u svemiru.

Robot koji je nakon glasanja u kojem su učestvovali obični građani nazvan „Kirobo" je najnoviji u nizu simpatičnih japanskih androida, čija je osnovna svrha da pruže utehu i obraduju usamljene ljude.

Za razliku od svojih slavnih prethodnika kao što su „Hondin" „Asimo" i „Sonijev" „Vakamaru", kojima su veštine poput trčanja i gimnastike koje su prikazali pred kamerama pribrale slavu i metaforično ih „lansirali u zvezde".

„Kirobo" će u avgustu bukvalno biti lansiran u orbitu naše planete i naći se među zvezdama na nebu.

Mali android „Kirobo" prošao je kroz niz ispitivanja kao što su sposobnost da trpi veliku gravitaciju i bestežinsko stanje, veliko zagrevanje i vibracije. On je prilagođen tako da svojim elektromagnetnim talasima ne ometa rad uređaja svemirske stanice, i obrnuto, ostane funkcionalan uprkos dejstvu eletromagnetnih talasa drugih aparata.

„Kirobo" ima i partnera, androida identičnog izgleda po imenu „Mirata", koji će, međutim, ostati na Zemlji i poslužiti kao referenca za poređenje u budućem istraživanju i modifikaciji, koja će biti izvršena na osnovu iskustva stečenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

„Mirata" i „Kirobo" opremljeni su malom kamerom, softverom za prepoznavanje ljudskog lica i zvuka, sintetizaciju govora, radio prijemnicima i odašiljačima.

Oni su produkt kibernetskog projekta u kojem učestvuju i velike kompanije „Dencu" i „Tojota", čiji je cilj da stvore male, lako prenosive komercijalne mašine koje mogu da vešto komuniciraju sa ljudima i tako posluže da se ublaže psihičke posledice demografskih promena u Japanu, kao što su brzo starenje populacije, mala stopa rađanja, sve manje brakova i sve kasnije uspostavljanje bračne zajednice.

Njihov konstruktor Tomotaka Takahaši, izjavio je da je u dizajnu robota bio inspirisan izgledom popularnog junaka stripova i crtaća iz šezdesetih „Astroboj", te da mu je cilj da u budućnosti dalje sprovede minijaturizaciju ovih mašina i jednog dana stvori džepni android koji ne bi bio veći od mobilnog telefona.

Iskusni astronaut 50-godišnji Koići Vakata, pored Japanske agencije za istraživanje svemira (JAXA), prošao je i dužu obuku u američkoj agenciji NASA, te leteo u više misija za konstrukciju i opremanje Međunarodne svemirske stanice u ukupnom trajanju od 160 dana.

U avgustu on će preuzeti komandovanje tom stanicom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 28. jun 2013, 06:59) - Благоје [neregistrovani]

Јапанци су за копље увек испред других

Свака част Јапанцима, они и кад праве роботе мисле на старе и усамљене.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">