Čitaj mi!

Žedni beton „upija“ hiljade litara vode u sekundi

„Topmiks permabl“ je porozni beton koji može da upije 600 litara vode po kvadratnom metru svakog minuta, što bi u budućnosti moglo da spreči poplave i spase ljudske živote.

Svake godine širom sveta neki region zadese katastrofalne poplave. Bilo da je reč o uraganima u SAD i Meksiku, obilnim kišama kao prošle godine na Balkanu ili monsunskim pljuskovima u Aziji, najveći problem u gradovima jeste što se odvodi na ulicama i trotoarima brzo zapuše i počnu da se izlivaju.

Kompanija „Tarmak“ ponudila je rešenje, takozvani žedni beton, odnosno „topmiks permabl“. Porozni beton može da „upije“ neverovatnu količinu vode – 600 litara po kvadratnom metru svakog minuta, što je više nego dovoljno za bilo kakav pljusak ili nepogodu.

Demonstraciju su izveli tako što su iz mešalice, u roku od nekoliko minuta, izlili 4.000 litara vode, koja nije uspela da se razlije na više od desetak kvadratnih metara.

Objašnjavaju da ovaj beton ima niz primena, kao i da bi njime mogle da budu presvučene strane ulica, tako da se sa običnog nepropusnog betona, voda sliva na „topmiks“ koji je upija i iz kog se sliva dalje u kanalizaciju ili podzemne vode.

Zanimljivo je da se ne zagreva mnogo na toploti kao običan beton, a jedini nedostatak mu je što bi mogao da bude problematičan u hladnim krajevima sa veoma niskim temperaturama, jer bi vrlo hladna voda mogla da ga ošteti.

broj komentara 20 pošalji komentar
(petak, 25. sep 2015, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

A odvod?

Većina poplava se desi ne zato što beton ne upije, nego zato što kanalizacioni sistem nije u stanju da primi toliku količinu vode. Ovo je potpuno bezvredno u smislu sprečavanja poplava ako kanalizacione cevi nisu u stanju da odvedu svu tu vodu. Ili mora da se gradi rezervoar na svakih x metara. A ako to napraviš, jedina svrha ovog betona jeste sprečavanje bujica. A bez toga, svrhe nema.

(petak, 25. sep 2015, 00:34) - Građevinar [neregistrovani]

marketing je lep ali...

Pokažite video šta se desi kad dodje zima i voda se počne širiti. Ili kad padnu semenke u mikrorupe betona pa počne niknuti ili kad se stvori biofilm na površini, kiša padne i autom kočiš u krivini....stara tehnologija. Dobar marketing bez tržišta.

(četvrtak, 24. sep 2015, 23:52) - anonymous [neregistrovani]

.

Glavno je da ne idemo po zemljanom putu, ostalo nije bitno

(četvrtak, 24. sep 2015, 23:51) - Космајац [neregistrovani]

математика...

У праву сте, грешком написах сантиметар уместо дециметар, тачно тако, да би тај "квадратни метар" упио 600 литара воде дебљина бетона мора бити минимум 0,6 метара (наравно, то је теоретска дебљина јер није урачуната запремина самог бетона, по мојој процени све заједно тешко да би тај слој бетона могао да буде "тањи" од једног метра а то онда оправдано поставља питање могућности примене таквог материјала).

(četvrtak, 24. sep 2015, 22:45) - anonymous [neregistrovani]

So i zimski uslovi

Sve je to lepo, samo sto taj asfalt kod nas ne bi potrajao duže od jedne zime. So nagriza i ostavlja rupe u obicnom asfaltu, sta li bi od ovog uradio bolje ni da ne pomišljam.

(četvrtak, 24. sep 2015, 20:58) - Denis [neregistrovani]

temeljno

Materijali sa upijajućim sposobnostima po pravilu trebaju da imaju i podlogu koja će višak vode transportovati.Znači dobro nabijeno zemljište i odvod ili kanalizaciju.Voda sebi uvek napravi put ali čovek treba da ga racionalno i bezbedno preusmeri.Jer može za par godina ceo parking sa sve objektom da potone ili skliza.

(četvrtak, 24. sep 2015, 18:39) - anonymous [neregistrovani]

matematika...

za "kosmajca.... Ploca bi trebala da bude debela Minimum 60 centimetara za 600 litara vode...

(četvrtak, 24. sep 2015, 17:03) - anonymous [neregistrovani]

Pogrešne mere

Ako je reč o upijanju, mera mora biti zapreminska, odnosno kubni metar. Kvadratni ne može da upije ništa, to je mera za površinu.
Može samo da propusti, i mislim da je to suština vesti malo nespretno formulisana: propušta, a ne upija hiljade litara vode.

(četvrtak, 24. sep 2015, 16:54) - anonymous [neregistrovani]

nije vazno ,

sustina je u tome da neko pomenut ,napravi ogroman profit ,a voda i onako nikoga ne interesuje,...gluposti dobro prolaze,...

(četvrtak, 24. sep 2015, 15:55) - Zoran [neregistrovani]

A oprati ??

kako oprati ulicu sa takvom podlogom ??