Čitaj mi!

Napravili kapi za noćni vid!

Koristeći principe i materije prisutne kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama, američki „biohakeri“ su uspeli da naprave kapi koje ljudima omogućavaju da vide u mraku!

Od svih neprijatnih stvari kojima se podvrgavaju naučnici da bi bili sigurni da je njihov izum upotrebljiv, među najgorim je ubrizgavanje nečega u oko, piše portal Engadget.com.

Upravo takav eksperiment bio je potreban takozvanim biohakerima iz Kalifornije okupljenim u grupi "Science for the Masses", koji su otkrili kako da ljudima omoguće noćni vid.

Kapi koje su napravili sadrže supstancu „hlorin e6“ (Ce6, latinično Ce6), koja pojačava prijem svetlosti, a može se naći kod nekih riba koje žive u dubokim morskim vodama.

Biohakeri su Ce6 pomešali sa insulinom i slanim rastvorom, dobivši rastvor koji omogućava pojačan noćni vid, i to na daljinu do 50 metara.

Da bi utvrdili da li njihov izum radi kapi su ubrizgali u oči istraživača Gabrijela Licine, jednog od članova grupe.

Njegove oči su nakratko pocrnele, ali su se, nakon apsorpcije tečnosti, vratile u normalno stanje. Kako bi rizik od oštećenja vida, usled izražene osetljivosti na jako svetlo, bio sveden na najmanju moguću meru Gabrijelove oči prekrivene su crnim kontaktnim sočivima. U roku od sat vremena, njegov vid bio je primetno poboljšan.

Gabrijel je zatim trebalo da identifikuje simbole u mraku. Bio je uspešan u 100 odsto slučajeva, za razliku od svojih kolega koje su u tek 33 odsto slučajeva uspešno prepoznali simbol.

Vid mu se ujutro vratio u normalu, a čak i posle 20 dana nije bilo primetnih posledica.

Biohakeri su u naučnom radu, međutim, istakli da bi hemikalijom trebalo da rukuju samo stručna lica.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. mar 2015, 04:42) - anonymous [neregistrovani]

Ko vidi u mraku

Verovatno vidi i u vodi, i sl.

(ponedeljak, 30. mar 2015, 03:25) - anonymous [neregistrovani]

Olicna stvar za vojsku

Uz pronalazak hemikalije koja pomaze kamuflazu kameleona i ova opcija za vid u mraku je super stvar za vojnike u ratu.

(nedelja, 29. mar 2015, 22:59) - Nesa [neregistrovani]

Vidim u mraku

Ja vidim u mraku i bez ikakvih hemikalija. Tako da meni netreba ta glupost. Hvala lepo molim lepo.

(nedelja, 29. mar 2015, 17:24) - anonymous [neregistrovani]

Posledice

I za pušenje duvana se u početku tvrdilo ne samo da nije štetno, nego da je i korisno. Mnogo vode treba da prođe Dunavom i Savom da bi se za nešto utvrdilo tačno da li i kakve posledice ima. Ali, ideja je zanimljiva. Pitanje je da li isti efekat može da se postigne posebnim sočivima, bez ubrizgavanja ičega u oko?