Читај ми!

Robot-skener najnovije generacije stigao u Beograd

Univerzitetska biblioteka u Beogradu dobila je pre nekoliko nedelja robot-skenera najnovije generacije. On sam skenira, kopira, a knjige odmah postaju deo digitalne biblioteke. Namenjen je studentima sa hendikepom, ali će pomoći da se sva literatura koja se čuva u biblioteci brže digitalizuje, sačuva, ali i da postane dostupna širem krugu čitalaca.

Ovo je trenutno najvredniji čitalac u studentskoj biblioteci. Robot-skener najnovije generacije, kakvog ima samo još nekoliko evropskih biblioteka, knjige prebacuje u digitalni format. Od toga najviše koristi imaju slabovidi studenti jer uz pomoć posebnog softvera sada mogu knjige da koriste sami.

„Literatura koja je njima neophodna biće skenirana, zatim prebačena iz slike u tekst i onda će pomoću govornog softvera koji instaliraju na svom računaru, a koji čita tekst, zapravo moći da slušaju taj sadržaj i tako uče“, objašnjava Ljupka Mihajlovska iz Centra za studente sa hendikepom.

Svemu što je ovako digitalizovano pristup imaju sve univerzitetske biblioteke u Srbiji. Podvlačenje i dopisivanje po digitalnim knjigama nije zabranjeno. Naprotiv.

„Da možete da im pristupite, da ih koristite, jer stari rukopis ne smete da pipnete, ovde vi možete da se virtuelno koristite svakim starim rukopisom kao da vam je u rukama i da ga pritom sačuvate za budućnost da u narednih 1.000 godina ne bude kao crteži u Altamiri koji moraju da budu zatvoreni“, kaže Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke.

Da pored stare kopirnice proradi nova, založio se projekat „Ekvijed“ u okviru Tempus programa. To je samo deo do sada nabavljene opreme i tehnologije koja pomaže srednjoškolcima i studentima.

„Sa aspekta nabavke opreme ovo je svakako najveća stvar, jer je ona i u svetskim i evropskim razmerama vredna i velika, i jer omogućuje digitalizaciju“, dodaje Slobodan Cvejić sa Filozofskog fakulteta.

Ovaj skener može za sat vremena da skenira do 2.500 strana, Univerzitetska biblioteka ima 1.700.000 publikacija, ako u proseku svaka ima 300 strana i ovaj robot-skener radi 24 sata neprestano, digitalizacija biblioteke bila bi završena za 24 godine.

Pod uslovom da biblioteka ne dobije bar još jedan skener.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво