Селимо се на Марс!

Ако је веровати стручњацима Свемирске агенције, Црвена планета би ускоро могла да постане дом појединим Земљанима! Пројекат стварања платформе на којој би живели астронаути много кошта, али и штеди доста новца - трошкови експедиција на друге планете били би мањи и до 80 одсто.

НАСА прави планове за будућу људску колонију на Марсу! У току је израда студије о веома амбициозном, пионирском пројекту у оквиру којег би астронаути били послати на Црвену планету где би се формирало стално насеље.

На пројекту раде стручњаци једног калифорнијског института за наоружање и Министарства одбране САД.

„У суштини људи су населили целу Земљу осим полова што је навело човечанство да размишља о мисијама ван наше Планете, укључујући и црвену планету - Марс'', изјавио је Хауард Мекарди, универзитетски професор и писац.

Цена пројекта могла би да достигне 10 милијарди долара, а реализовао би се у наредне две деценије. НАСА је до сада инвестирала 100.000 долара, док је Америчка агенција за напредна истраживања ДАРПА уложила милион долара.

Пројекат сталне насеобине на Марсу би био и вишеструко исплатив, јер би смањио трошкове и до 80 одсто за експедиције на друге планете.

Човекова фасцинација Марсом, четвртом планетом по удаљености од Сунца, већ дуго траје, од првих рукописа из области научне фантастике па до снимљених филмова, ТВ шоу програма, али за сада није било идеја о путовању у једном смеру до Црвене планете.

Просечна температура на површини Марса је минус 63 степена Целзијуса, ваздух се углавном састоји од угљен диоксида, а удаљен је од Земље око 399 милиона километара.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(петак, 12. нов 2010, 13:39) - zoran [нерегистровани]

mars

sta vredi amerima da idu na mars kada je SRBIN tamo vec sagradio kafanu.dobro dosli na SRPSKU SLJIVOVICU....

(четвртак, 04. нов 2010, 13:50) - За Сашу... [нерегистровани]

Пошаљем ташту...

а она се успут сети да је заборавила да искључи - пеглу!

(уторак, 02. нов 2010, 16:32) - Sahsa [нерегистровани]

I ja shaljem moju))!

...ajde da se dogovorimo pa da zajedno poshljemo nashe tashte u prvoj turi?? Platicemo po pola a ostatak novca je za proslavu)))!

(понедељак, 01. нов 2010, 12:35) - бесан [нерегистровани]

Молим вас,

...не заборавите бившу ташту - већ у првој тури!

(понедељак, 01. нов 2010, 09:54) - anonymous [нерегистровани]

Naselili celu Zemlju sem polova?!?!?

Toliko je jos slobodnog prostora!!!

(понедељак, 01. нов 2010, 07:54) - anonymous. [нерегистровани]

UN

Mislim da bi pre nego sto se ode na te avanture trebalo prvo organizovati neko udruzenje naroda, staviti pod zakone te stvari, a ne praviti nekakva oruzja tamo na crvenoj planeti ili slicno. Imamo i drugih velikih sila Kinu Rusiju EU itd.Dobro je so ce se istraziti sve to a u cilju napredka civilizcije, i ostvarivanju boljeg zivota.

(недеља, 31. окт 2010, 11:05) - anonymous Раша-Вршац [нерегистровани]

Могу населити Марс,али....

....тамо људи не могу опстати,не због климе,већ неслоге и политике.Види се на снимцима са ове планете свуда пустош.Њу су створили људи приликом првог насељавања.Живели су добро све док тамо нису формирали свој ДС,ДСС,СПС,Радикале,сецесионисте,аутономаше и др.
Они су узрок проблемима, пустошима и пропасти и на Земљи и на Марсу.

(недеља, 31. окт 2010, 04:28) - anonymous [нерегистровани]

Skolovanje

Nazad u skolu, nesto si propustio...

(недеља, 31. окт 2010, 01:58) - anonymous [нерегистровани]

"super"

"Tamo treba poslati prvo sve političare da bi bio mir na zemlji." Svaka cast za komentar , najbolji koji sam ikada procitao.

(недеља, 31. окт 2010, 01:51) - anonymous [нерегистровани]

Eh, kad bi?

Se ti Amerikanci otselili na taj Mars ovaj svet bi verovatno ziveo mnogo mirnije i bezbednije!