Руски арсенал на надувавање

Авиони, тенкови, ракетни лансери, све то на надувавање и у природној величини – то је тактика руске војске за збуњивање непријатеља. Војни аналитичари оцењују да је плаћање 2.500 евра по комаду за „играчке на надувавање“ непотребно бацање пара.

Руско Министарство одбране наручило је копије најчешће коришћених авиона, тенкова и ракетних лансера из свог арсенала и то - на надувавање!

Цена ових „играчака" на надувавање је око 2.500 евра по комаду, а служиће, како је образложено, за „збуњивање непријатеља".

Војни аналитичари су одлуку Министарства дочекали „на нож", уз поруку Кремљу да би било боље да новац троши на куповину правог наоружања, него што наручује копије од гуме.

„Оружје на надувавање у природној величини је најефикасније у ратним условима, када постоји потреба да збуните непријатеља. Али, у мирнодопским условима, обмањивати стране обавештајце тако скупим играчкама је непотребан луксуз", наводи се у тексту аналитичара листа „Комсомолскаја правда".

Александар Таланов, директор научно-истраживачког центра који је произвео гумене моделе, каже да је Министарство одбране било нарочито заинтересовано да се изради копија чувеног ракетног лансера „С-300".

Модели се праве, како је објаснио, да би се заварали сателити и летелице за осматрање. Таланов истиче и да су Сједињене Државе и Кина већ уложиле знатне своте у реплике својих оружаних капацитета.

Очекује се да комплетна наручена количина, чији је тачан број војна тајна, буде готова до краја следеће године.

Примера ради, потребно је свега четири минута да се надува реплика тенка, док се ракетни лансер „подиже" за пет минута.

Копије су, наводно, толико верне да се са удаљености од стотинак метара не примећује разлика у односу на право оружје.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи