Мистерија решена: Старија је кокошка!

Прастара филозофска и научна мистерија „шта је старије - кокошка или јаје?“ коначно је решена! Тим научника са Универзитета Шефилд и Ворвик је на основу протеина ОЦ-17 који се може наћи само у јајницима кокошака, утврдио да јаје није могло настати а да претходно није „прошло“ кроз кокошку. Дакле, кока мора бити старија!

Енглески научници тврде да су открили решење вечите загонетке која је мучила највеће умове света још од настанка цивилизације - „шта је старије - кокошка или јаје?".

Кокошка је старија пошто је, како су стручњаци саопштили, за формирање љуске јајета неопходан протеин који се налази искључиво у јајницима кокошке, објавио је лист Дејли мејл.

Јаје може да настане само уколико се налазило у организму кокошке и зато су оне настале прве, кажу научници.

Протеин под називом овокледидин-17 (OC-17) убрзава стварање љуске јајета која је неопходна како би заштитила жуманце и пиле које се у њему развија.

Научници са енглеских Универзитета Шефилд и Ворвик користили су суперкомпјутер како би „зумирали" и пратили стварање јајета.

Единбуршки компјутер под називом „ХЕЦТоР", показао је да ОЦ-17 има кључну улогу у кристализацији - раној фази настанка љуске. Наиме, протеин претвара калцијум карбонат у кристале који стварају љуску.

Кристализованог калцијум карбоната има у великом броју костију и шкољки, али кокошке га формирају брже од било које друге врсте - шест грама љуске на сваких 24 сата.

„Дуго се веровало да је јаје старије, али сада имамо научни доказ да је прво настала кокошка", рекао је др Колин Фриман с Универзитета Шефилд.

„За овај протеин се знало и раније и повезиван је са стварањем јајета, али праћењем које не може бити ближе успели смо да установимо како контролише процес."

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара