Читај ми!

Молим те иди кући – индијска ИТ фирма инсталирала програм који запослене тера с посла

Мала ИТ компанија у индијском граду Индор осмислила је необичан начин како би осигурала да њени запослени одрже здраву равнотежу између посла и приватног живота – инсталацијом софтвера који ће их подсетити када им је истекла смена и да је време да крену кући.

Софтвер Софтгрид компјутерса је опремљен сисемом за обавештавање који се покреће када се заврши смена запосленог, упозоравајући их да ће се „систем искључити за 10 минута“ и позива „Молим те иди кући“.

У компанији су се одлучили за ову меру на основу све већег броја истраживања која доказују штетне ефекте дугог радног времена на физичко здравље и међуљудске односе запослених широм света. Светска здравствена организација, на пример, упозорила је још 2021. године да рад од 55 или више сати недељно повећава ризик од можданог удара за 35 одсто и за 17 одсто ризик од смрти због болести срца.

„Смисао ове мере је да се запосленима обезбеди добар баланс између посла и приватног живота како би могли да проводе време са својим породицама и вољенима“, наглашава извршни директор Ајаи Голани.

Искачуће упозорење на екрану изазвало је велику пажњу на друштвеним мрежама када је Танви Ханделвал, један од запослених у компанији, поделио снимак упозорења на свом профилу на Линктину.

„Поставили су нам овај посебан подсетник, који закључава радну површину након истека радног времена и издаје упозорење“, написао је Ханделвал. Ова објава је за неколико дана добила скоро пола милиона реакција одобравања. „Нема више позива и мејлова ван радног времена!! Зар ово није фантастично?.“

Критика Дубеј, једна од 40 запослених у компанији, рекла је за Ројтерс да јој је ова мера помогла да одлази с посла на време и да стигне да обави обавезе код куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво