Читај ми!

Једва преживео као штене, сад има скоро 31. годину и најстарији је пас на свету

Тридесетогодишњи пас Боби, из Португала, ускоро ће напунити 31. годину и званично је именован најстаријим на свету, навела је Гинисова књига рекорда.

Боби, расни алентејски пастирски пас (Rafeiro do Alentejo), има 30 година и 268 дана, а 11. маја ће напунити 31. годину.

Рођен је на породичној фарми у селу Конкеирос у округу Леириа 1992. године и наставља да живи са истом породицом.

Боби је тако премашио скоро стотину година стар рекорд за најстаријег пса, који је претходно држао аустралијски овчар Блуи, који је доживео 29 година и пет месеци.

Његова старост потврђена је у португалској бази података за љубимце, којом управља Национална унија ветеринара.

За длаку избегао смрт

Упркос томе што Боби слави титулу најстаријег, живот му није био одувек ружичаст.

Рођен је као један од четири штенца у објекту где је породица Коста складиштила дрва. Због великог број животиња на фарми, породица је одлучила да се реши нових штенаца.

Боби је, међутим, побегао.

„Отац ми је био ловац, па смо увек имали много паса. Нажалост, у то време су старији људи сматрали нормалним да, уколико нису могли да држе више животиња, закопају младунце у рупу да не би преживеле“, каже Леонел Коста, који је тада имао осам година.

Леонел и његов брат су крили од породице да је Боби преживео, али су их родитељи открили.

„Признајем да су нас казнили кад су сазнали, али је било вредно тога“, истиче Леонел.

Од тада је Боби са породицом и једе храну коју и они једу, али без зачина.

„Јели су оно што и ми. Да бира између конзерве хране за животиње и парчета меса, Боби се не двоуми много и увек узима нашу храну“, наводи Леонел и сматра да је исхрана допринела томе да дочека дубоку старост.

Све до 2018. године, када се срушио због проблема са дисањем, никада није имао никакав здравствени проблем. Срећом, прегурао је то.

„Редовно га посећује ветеринар и сви прегледи показују да се добро држи за своју старост“, каже Леонел Коста, додајући да је врло могуће да је и то што је живео миран живот у здравој средини можда додало још неколико година живота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво