Читај ми!

Ловац на метал пронашао златну огрлицу која се доводи у везу са Хенријем Осмим

За огрлицу и привезак од злата, које је пуким случајем пронашао ловац на металне предмете, пажљива научна анализа показала је да је из раног периода династије Тјудор. Иако још нема доказа, стручњаци верују да слова Х и К на полеђини привеска указују на Хенрија Осмог и његове прве супруге Катарине од Арагона.

Чарли Кларк почео је да се бави детектовањем метала само шест месеци када је наишао на оно што би могло да се назове открићем који се дешава једном у 30 живота.

Истраживао је поље у Ворикширу, проналазио „разно смеће“ и спремао се да оде кући, када га је јасан звук детектора навео на то да ископа рупу у земљи до сопствених лактова.

Оно што је власник кафића у Бирмингему угледао навело га је да врисне. Био је то огроман и прилично спектакуларан привезак и ланац из раног периода династије Тјудор, направљени од злата и емајла, а на којима су били иницијали и симболи Хенрија Осмог и његове прве жене, Катарине од Арагона.

Када је Рејчел Кинг, кустоскиња тематске целине Ренесансна Европа у Британском музеју, први пут чула за откриће, морала је да седне.

„Ништа ове величине и значаја из периода ренесансе није пронађено у Британији више од 25 година“, навела је кустоскиња.

Привезак у облику срца, причвршћен за ланац од 75 карика и направљен од 300 грама 24-каратног злата, украшен је грмом са Тјудоровом ружом и наром, симболом Катарине од Арагона. На полеђини привеска налазе се иницијали Х и К.

„Иако је у почетку изгледало скоро 'превише добро да би било истинито', пажљива научна анализа показала је да је привезак оригиналан“, истакла је Кингова и додала да стручњаци нису успели да открију, упркос претраживању инвентара и слика тог времена, да успоставе личну везу са Хенријем или Катарином.

„Ипак, његов квалитет је такав да га је свакако наручио или је на неки начин повезан са припадником вишег племства или високорангираним особама из владареве пратње“, објашњава кустоскиња Британског музеја.

Једна хипотеза, заснована на пажљивој анализи његове иконографије и других историјских записа, је да је привезак можда био наручен за ношење или чак дат као награда на једном од великих турнира које је Хенри толико волео, одржаним око 1520. године. Иако његова величина сугерише да би одговарала само жени, привезак можда уопште није био предвиђен да се носи.

Ништа слично није преживело из тог периода, нагласила је Рејчел Кинг: „У Британском музеју имамо највећу колекцију предмета из раних периода династије Тјудор од племенитог метала. Ниједан од њих није ни приближно овакав“.

Откуд привезак у Ворикширу

„Не знамо зашто је био у Ворикширу и ко га је тамо имао. Барем још нисмо открили“, каже Кингова.

Откривен пре почетка пандемије, привезак је представљен у годишњем извештају Закона о благу за 2020. и у Програму преносних антиквитета за 2021. годину.

У том периоду забележено је укупно 45.581 археолошких налаза, од којих је 1.085 класификовано као благо – 96 одсто су пронашли детекторима ловци на метал, највише на обрадивим површинама.

Привезак породице Тјудор још није процењен, али његова вредност мора бити повелика сума, коју ће Кларк поделити са власником земље на којој је пронађен. За Чарлија Кларка то значи да ће његов четворогодишњи син, који се такође зове Чарли, имати „најбоље могуће образовање“.

Неизбежно је – Чарли жели да буде ловац на благо када буде старији, каже његов тата.

„Жели да оде у џунглу и пронађе кутију са гусарским благом. Људи кажу да је то као добитак на лутрији – није. Људи стално добијају на лутрији. Када је последњи пут откопан крунски драгуљ?“, упитао се Кларк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи