Читај ми!

Због надимка у књизи „Гомора“, сицилијански мафијаш тражи од судије да нареди заплену књиге

Ђузепе Гравијано поднео је тужбу за клевету против писца Раберта Савијана, аутора „Гоморе“, због тумачења порекла његовог надимка „Мајка природа“.

Сицилијански мафијаш затражио је од тужиоца да нареди заплену свих примерака књиге аутора Роберта Савијана, који и даље живи под полицијском заштитом, пошто му је прећено смрћу због разоткривања мафијашких тајни.

Ђузепе Гравијано, који служи доживотну казну у затвору максималне безбедности, поднео је прошле недеље тужбу за клевету против аутора књига Гомора и Solo e il Coraggio, о животу судије Ђованија Фалконеа, кога је мафија убила 1992. године.

У документу писаном руком и упућеном тужилаштву у Тренту, Гравијано тврди да Савијанова књига о Фалконеу садржи нетачности о њему, посебно о његовом надимку. Према Савијану, Гравијано је добио надимак „Мајка природа“ јер је имао моћ да опрости или одузме живот. Међутим, шеф мафије каже да је надимак зарадио због тога што је био „велики алтруиста“.

Гравијано је затражио од суда у Тренту да заплени и повуче све примерке књиге из италијанских књижара.

Према речима надлежних судских власти, педесетдеветогодишњи Гравијано је био један од организатора бомбашких напада у Милану, Риму и Фиренци 1993. године, заједно са Матеом Месином Денаром, мафијашом ухапшеним овог месеца после 30 година бекства.

Савијано је ову вест прокоментарисао речима: „Гравијанов захтев је... доказ да моћ застрашивања мафије никада не престаје. Колико год чудно изгледало, мафијаши се не плаше да ће неко писати о њима, већ се плаше како ће писати о њима.“

Књига Гомора је 2006. открила бројне тајне напуљске мафије. Роберто Савијано од тада живи у изолацији и излази само под полицијском пратњом.

Прошле недеље тужиоци у Тренту одбили су Гравијанов захтев да се заплене Савијанове књиге. Коначну одлуку ће донети судија који се још увек није изјаснио о овом случају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво