Читај ми!

Слика пронађена у шупи прекривена изметом продата за три милиона долара

Некада изгубљена и заборављена у шупи на фарми, прекривена птичјим изметом, слика Антониса ван Дајка сада је продата на аукцији за више од три милиона долара.

Дело пронађено у шупи је скица за каснију слику фламанског мајстора под називом Свети Јероним. Коначна верзија налази се у Музеју Боиманс ван Бонинген у Ротердаму.

Нацрт, који приказује нагог старијег мушкарца како седи на столици, јединствена је из неколико разлога, наводи аукцијска кућа „Сотби“. То је један од само два велика нацрта које је Ван Дајк правио по живим моделима.

Насликан је највероватније између 1615. и 1618. године, док је Ван Дајк био млади уметник који је радио заједно са Петером Паулом Рубенсом у Антверпену.

Уљана слика имала је неочекиван пут. Скица је тек недавно идентификован као Ван Дајково дело, наводи се у саопштењу „Сотбија“.

Дело је откривено крајем 20. века на имању у Киндерхуку у Њујорку.

„Особа која ју је пронашла, Алберт Б. Робертс, био је страствени колекционар 'изгубљених' уметничких дела, описујући своју колекцију као 'сиротиште за изгубљену уметност која је патила од занемаривања'“, наводи аукцијска кућа.

Робертс је купио слику за само 600 долара, наводи „Сотби“. Али убрзо након тога, историчарка уметности Сузан Џ. Барнс објавила је чланак у којем је препознала дело као „изненађујуће добро очувано“ Ван Дајково дело.

Слика је у продата на аукцији ове седмице за 3,1 милион долара.

Робертсова задужбина понудила је слику аукцијској кући „Сотби“. Део прихода од аукције намењен је Фондацији Алберта Б. Робертса, која пружа финансијску подршку уметницима и другим добротворним организацијама, наводи аукцијска кућа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво