Читај ми!

За лустер купљен за 250, очекују седам милиона фунти

Редак Ђакометијев лустер купљен је за 250 фунти у Лондону, а сада би могао да достигне цену од чак седам милиона.

За комад, који је енглески сликар Џон Крекстон купио у једној антикварници шездесетих година прошлог века, потврђено је да је аутентично - изгубљено дело познатог швајцарског вајара италијанског порекла. Крекстон је својевремено одвојио 250 фунти за необичан лустер за који се потајно надао да је рад великог вајара Алберта Ђакометија.

Сада би тај лустер, направљен касних 1940-их, могао да се прода у кући „Кристи" на аукцији за неколико недеља - за чак седам милиона фунти, преноси Гардијан.

Комади цењеног швајцарског уметника су најскупље скулптуре за куповину на аукцији, а његов рад редовно обара рекорде продајних салона.

Лустер има процењену цену од 1,5 милиона фунти до 2,5 милиона фунти али из куће „Кристи" наводе да је то само основа за „изузетно редак лустер који је ствар престижа".

„Тржиште за дизајнерске комаде Алберта и његовог брата Дијега Ђакометија никада није било јаче. На пример, 2018. један Ђакометијев лустер је продат за 7.602.400 фунти", рекла је Мишел Мекмилан из „Кристија".

Када је Крекстон 1960-их купио лустер, окачио га је у својој кући у северном делу Лондона. Преминуо је 2009.

Осим своје естетске вредности, лустер је некада красио предворје канцеларије култног часописа Horizon, који је сада угашен, и који је објављивао, између осталих, и дела Џорџа Орвела, Дилана Томаса...

Године 2015. Крекстонова фондација почела је дуг процес да докаже порекло лустера. Лондонски брокер осигурања Астон Ларк био је одговоран за безбедан транспорт предмета до „Фондације Ђакомети" у Паризу због верификације у децембру 2021.

Џули Веб, директорка за приватне клијенте брокера, рекла је: „Била је то велика безбедносна операција допремања лустера у, и из Париза, али је све вредело труда - лустер за Питера Вотсона се сада сматра једним од најзначајнијих радова Алберта Ђакометија".

Процењивач уметнина Џејмс Глени, из компаније "Art & Antiques Appraisals", радио је са Крекстоновом фондацијом током процеса процене и провере аутентичности и потврдио је колико је лустер сада „узбудљив предмет" за лицитирање.

„Алберто је аутор свега шест лустера, али ниједан од њих нема такву историјску причу, тако да би овај лустер требало сматрати више скулптуром", додао је Глени.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво