Читај ми!

Улаз у Венецију и даље бесплатан – наплата карата одложена до лета

Већ извесно време се говори о увођењу система наплате при уласку у Венецију због изузетно великог броја туриста и смањеног квалитета и посета и живота самих становника града.

Након што је регион Венето одобрио увођење овог система још 2019. године, његова примена требало је да почне у јануару ове године, што је тренутно одложено за шест месеци. 

Увођење улазнице за улазак и посету Венецији померено је за лето јер нису на време обезбеђени пролази који ће лимитирати број туриста који дневно могу да уђу у Венецију, а још није ни детаљно одређено ко све улази у категорију оних који морају да плате карту а ко не.

Овај најфасцинантнији град на свету који је и један од најпосећенијих са 7 милиона људи годишње, биће први град који ће увести овај експериментални систем осмишљен не да би се смањио број туриста, већ да би се омогућио бољи транзит људи кроз град као и повећао квалитет туризма.

„Ово је први град на свету, једини град који ће на овај начин покушати да да конкретан одговор на прекомеран број туриста у одређеним периодима године", рекао је Симоне Вентурини, Туристичка организација Венеције.

„Као становник Венеције плашим се да ће улазница довести до тога да овај град постане нешто што не личи на град. Мислим да то уопште неће утицати на број туриста и да ће бити неефикасно", становница Венеције.

Становници Венеције као и они који поседују имовину у граду неће плаћати улазницу у град.
У ту категорију спадају и запослени, студенти, ко долази у Венецију из здравствених разлога, полиција и војска, спортисти који се налазе у граду ради спортских такмичења, ко мора да присуствује суђењу или да посети затворенике, ко има пребивалиште у региону Венето као и особе које ноће у хотелима јер већ плаћају таксу.

Цифра коју ће бити потребно платити зависиће од предвиђеног броја улазака те и од дана у седмици и кретаће се од три до максимално десет евра уз обавезну резервацију. То се односи на улазак у сам центар града који је био буквално опкољен туристима.

„Предстоји нам велики посао да би се староседеоци вратили на Трг Светог Марка јер тамо више не одлазе због огромног броја туриста, а грађани морају да буду присутни у свом граду, да живе у њему", рекао је становник Венеције.

У првој половини 2023. године, укључујући и период познатог венецијанског карневала у од 4. до 21. фебруара, неће бити потребно плаћати улазак у град.

Дани који ће бити обележени црвеном бојом су велике градске манифестације, Бијенале као и Филмски фестивал.

На почетку ће се радити о експерименталној фази а у ходу ће се побољшавати услуге те уводити и модификације у вези са плаћањем које неће моћи да буде избегнуто јер улазак у град прати тзв. контролна соба која снима и идентификује све грађане који се налазе у граду.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво