Читај ми!

Широм Италије куће за евро - шта обавезно треба да знате

У Италији је могуће купити кућу за симболичну цену од једног евра. Ипак, пре него што се упустите у авантуру звану „Кућа за евро“ прочитајте шта је све потребно знати.

Поновно насељавање малих места у Италији амбициозан је пројекат који велики број општина жели да спроведе на својој територији расписујући тендере са циљем да привуку пажњу потенцијалних нових становника и оживе економију.

Мале италијанске општине нуде разне иницијативе, а једна од најуспешнијих је она под називом Куће за један евро

„Пројекат Куће за један евро настао је пре 14 година не би ли се на тај начин зауставило напуштање малих места, руралних зона и села. У Италији има скоро два милиона кућа које су напуштене, а то је последица некадашњих великих миграција те имамо куће које су напуштене преко 150 година, као и оне од седамдесетих па надаље, које свакако захтевају мање реновирање. Цене се крећу од једног евра па до много више, све зависи у каквом су стању те куће“, објашњава Маурицио Берти који је на челу Пројекта Куће за један евро. 

Пројекат који је на почетку био везан искључиво за некретнине, данас је постао културни пројекат у смислу да многи људи који дођу у Италију и заљубе се у та мала места са једва неколико стотина становника који воде једноставан живот, одлуче и да ту купе кућу, упознају територију, дијалект, локалне производе као и менталитет.

„Наш сајт је до сада посетило осам милиона људи и свакодневно добијам велики број мејлова људи из целог света, унуци емиграната, људи који желе да проведу пензију на другачији начин, или једноставно желе да се повуку од ритма данашњег живота. Има и доста Италијана који у овом пројекту виде могућност куповине куће за одмор, за бизнис или оне у месту из кога потичу њихови преци. То су људи из Северне и Јужне Америке, Канаде, Аустралије, Енглеске и Француске, али и из оријенталних земаља. Помажем тим људима у вези свих бирократских ствари“, каже Берти.

Према његовим речима, глобализација као и пандемија довели су до пораста интересовања за ове куће, а највише на Сицилији.

На сајту постоји и мапа свих места у Италији у којима је могуће купити кућу по симболичној цени од једног евра.

Купци се деле на две врсте: оне који купују кућу као инвестицију, за одмор или да би је трансформисали у bed and breakfast и у том случају се траже куће у доста добром стању по вишој цени.

У другу групу спадају људи који купују ове куће јер желе да проживе живот на другачији, много мирнији начин и селе се са читавом породицом бавећи се агрикултуром те производњом уља и вина.

Ова иницијатива жели да поврати смену генерација у тим местима, јер Италија све више постаје земља старих људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво