Читај ми!

Споменик Вуку Караџићу ускоро на старом месту

Тужно нам изгледа трг без Вука Караџића. На рестаурацију је однет пре две недеље и тренутно се налази у атељеу Зорана Кузмановића у Смедереву. Требало би да буде враћен на своје место до краја године. Споменик је, каже уметник, у бољем стању него што је био „Победник“ пре рестаурације.

У атељеу Зорана Кузмановића у Смедереву, атмосфера је готово свечана. Споменик без постамента, посетиоцима пружа јединствену прилику, да изблиза виде величанствено умеће вајара Ђорђа Јовановића који је давне 1932.године направио споменик Вуку Стефановићу Караџићу.

Та близина, пружа и детаљнији увид у утицај времена на скулптуру. Тренутно се ради на скидању слојева наслага патине и чађи, и већ сада може да се наслути, како ће споменик изгледати.

"Хемикалија, течност која је нанета на скулптуру, треба јој неко време од дан два, зависи од процента ,површине која се третира, да би та корозија, ти дебели слојеви патине, да би они полако попустили и да би после, углавном механичким путем, веома пажљиво, са дрвеним ножићима, негде где су дебљи слојеви, онда ту радимо са менталним ножићима,скалпелима, пажљиво отклањамо слој по слој патине", рекао је вајар Зоран Кузмановић.

Како је истакао вајар Кузмановић, удебљана патина је тек последњих неколико година постала претња за споменик. Сама конструкција и постојаност споменика је била у добром стању.

„Занимљиво је да оно на шта смо наишли у првој фази, хемијски састав бронзе, он је мало неуобичајен зато што, ради се о легури која има мало мање калаја него што је уобичајено и резултат тога је био да је споменик кроз време патинирао у тамну боју, тамно браон, даље црну и он је до пре пар година био апсолутно црн. Зелена патина је кренула и то је био алармантни тренутак када је требала да наступи рестаурација", напоменуо је вајар.

Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Вуку Караџићу, Завод за заштиту споменика културе је израдио још у 2019. години.

„Пројектом је предвиђена замена камене облоге која је 1995.године приликом извођења радова на уређењу простора око подземне станице урађена прилично брзо и недовољно квалитетно, ово нам је сад прилика да практично можемо да обновимо постамент у целини", рекао је Зоран Туцић, аутор идејног пројекта Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Очекује се да ће рестаурација споменика Вуку Стефановићу Караџићу, високом седам метара бити завршена до караја године.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво