Читај ми!

Некада дворац грофа који је поседовао читав Темерин, а сада средња школа

Дворци у Војводини су до Другог светског рата припадали богатим појединцима. Након рата су постали друштвена својина, а већина је данас доста запуштена. Многи, ипак, привлаче велику пажњу због легенди о богатству и љубавима бивших власника. У Темерину, баш у једном дворцу из 18. века, наставу похађа око 400 ученика.

Дворац стар више од два века или Средња школа „Лукијан Мушицки“, изгледа да је, понекад, свеједно. Једни у њему раде, други су туристи, а некима је најважније да су спремни за час, а када нису, да што пре звони.

 

Дворац је изграђен 1795. године. Сачуван је у готово изворном стању.

„Саградила га је породица Сечен, односно гроф Шандор Сечен. Он можда није познат као неки гроф овде на тлу Војводине, али за наш Темерин је изузетно значајан, зато што је поседовао читав Темерин и донекле је унео нешто господско на ове просторе. Гроф Шандор Сечен је имао два сина који су касније владали овим простором. Најбитнији од њих је био Карољ. Он је био познат као отац свих кметова, а волели су га јер им је давао храну и помагао“, објашњава Тамара Шите из ТО Темерин.

Током револуције 1848. године дворац је уништен. Породица Сечен га је тад напустила, а претпоставља се да су побегли кроз тунеле испод грађевине.

„Кметови и незадовољни сељаци прилазе дворцу, покушавају да се разрачунају са грофом и његовом породицом. Улазе, савлађују стражу, међутим, никога нема у дворцу. Шта се дешава. Наиме, када је прављен дворац, грофовска фамилија је, по обичају из тих година, направила и два тунела, за не дај боже, када се догоде неке ситуације које захтевају бежање“, наводи Зоран Говедарица из ТО Темерин.

Општини је циљ да се дворац обнови.

„У Војводини има неколико таквих примера, чини ми се у Футогу и у Руми. Али свима нама је у циљу да то не буду школске установе, јер доста су то старе зграде, ипак би ђаци требало да имају и нека лепша места за боравак. Користимо га и у туриситчке сврхе, у оквиру је и наших туристичких и пешачких тура. Имамо посете разних екскурзија“, истиче Тамара Шите.

Дворац је од породице Сечен купила породица Фернбах, а од 1949. године је под заштитом државе. Окружен је Старим парком, који се простире на 20 јутара и сачуван је у изворним облику. Кажу да су се некада у њему обични грађани могли шетати само недељом. Данас је затворен за све.   

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи