Читај ми!

Како је један ватрогасац своју љубав према Звезди преточио у књигу

Једна Снежана, навијач Партизана, најзаслужнија је што је њен супруг направио својеврстан алманах о Црвеној звезди. Саша Вукосављевић, ватрогасац, навијач клуба са београдске Маракане, у својој књизи је обухватио резултате и саставе са свих званичних, пријатељских и ревијалних мечева овог фудбалског клуба.

У књизи Наша Звезда и ја, плус шест хиљада, Саша Вукосављевић је на 1.300 страна сместио све утакмице клуба за који навија, а које је најтрофејнији српски клуб одиграо од 4. марта 1945. до 16. децембра 2021. године.

Гостујући у Јутарњем програму Саша објашњава да је списак свих званичних утакмица Црвене звезде направио још 2010. године, али пошто је одувек желео да има забележене све утакмице и пошто је приметио да у постојећим алманасима има грешака, одлучио је 2019. да се сам посвети овом подухвату.

„Да обухватим све утакмице од Лондона, Манчестера, Ливерпула, Београда, Барселоне, Мадрида, до Рипња, Прибиславеца, Постира на Брачу, Даља, Мрчајеваца и сличних места у Србији и Југославији“, истиче Вукосављевић.

Иначе, Саша је први пут био на једној утакмици Црвене звезде када је Здравко Боровница постигао пет голова, 9. октобра 1980. године.

„Дуле Савић је, мислим био у војсци те године, а Здравко је улетео са места центархалфа на место центарфора и прославио се те јесени“, додаје гост Јутарњег програма.

С обзиром на то да је ватрогасац, изазов је био ускладити смене и истраживачки рад на прикупљању података. Али Саша каже да је предуслов да било шта урадите добра воља.

„Други услов је да станујете на релацији Београд – Нови Сад, јер сам користио библиотеке из оба града, тачније, из шест библиотека. А трећи услов је да имате радно време у турнусу. Конкретно, ја радим 12, 24, 12, 48, а неко ко ради сваког дана од 9 до 17, он не може да се бави овим истраживањем. Ја сам три дана могао да идем у библиотеку и проведем од осам до 12 сати“, напомиње Саша.

У свом истраживању је користио 70 различитих листова из бивше Југосавије, 27 дневних и 43 локална или недељна листа, из којих је сакупио 33.000 чланака.

„У књизи је забележено око 1.350 мечева који никада нису угледали светлост дана од одигравања. По мојој статистици, Џајић је одиграо 602 утакмице, Рајко Митић 600, што мало одудара од званичне статистике. Али књига није намењена да се мења историја, већ да се нешто научи“, истиче Вукосављевић.

Један од података за који каже да се за 72 године нигде не помиње је да је Љубиша Броћић био тренер Звезде педесетих година када је клуб освојио Куп.

„Квази историчари и преписивачи су годинама уписивали да је тренер био Александар Томашевић, а сада први пут јавност може да сазна да када је освојен Куп 1950. године, да је тренер био Љубиша Броћић. Тако да је та неправда сада исправљена“, сматра гост Јутарњег програма.

Саша додаје да му супруга Снежана није помогла само тиме што га је мотивисала да се прихвати овог посла, већ му је помагала и око прикупљања књига, али и приликом писања, тако да је и она, мада навијач Партизана, научила много о историјату Црвене Звезде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво