Читај ми!

Мачка за коју је процењено да има 120 година добила Гинисово признање

Мачку по имену Флоси, која има скоро 27 година – што је мачји еквивалент за 120 људских година, представници Гинисове књиге рекорда признали су за најстарију мачку на свету.

Флоси живи у Британији и има црно крзно у комбинацији са разним нијансама браон боје. У званичном признању од стране Гинисове књиге рекорда, ова мачка је у четвртак (24.11.2022. године) забележила рекордну старост од тачно 26 година и 329 дана, наводи се у саопштењу за јавност. Иако је слабовида и глува, Флоси је наводно доброг здравља. 

„Од почетка сам знала да је Флоси посебна мачка, али нисам замишљала да ћу свој дом делити са светским рекордером", рекла је власница мачке Вики Грин, која ју је усвојила.

„Она је тако привржена и разиграна, посебно имајући у виду то колико има година. Неизмерно сам поносна и захвална што су ми дали баш њу када сам решила да удомим животињу", додала је Вики.

Флоси је била у неколико домова, а у првим месецима живота, живела је као маче луталица у близини болнице Мерзисајд у Ливерпулу, 1995. године.

Најпре ју је удомио један радник из болнице у чијем је дому живела 10 година. Када је њен власник преминуо, мачку је узела његова сестра код које је Флоси била 14 година. Син жене је, после њене смрти, преузео бригу о мачки, а онда ју је после неког времена - предао волонтерима Удружења за заштиту мачака.

Тада је почела да се шири вест о томе да је у прихватилишту мачка која је изузетно стара и кренуло се у истраживање њене тачне доби.

„Били смо запањени када смо видели да ветеринарски картони показују да има 27 година", рекла је Наоми Розлинг, координаторка огранка добротворне организације.

Већина људи који удомљавају животиње, обично узме млађе мачке, док старије животиње своје последње дане углавном проживе управо у склоништу, односно прохватилишту.

„Увек сам желела да старијим мачкама омогућим удобан живот", рекла је Гринова, која се нада да ће прича о Флоси подстаћи потенцијалне власнике мачака да обезбеде уточиште за старије кућне љубимце.

Велики је број, на основу разних критеријума, проглашених најстаријих мачака а и паса на свету. Си-Ен-Ен је подсетио на мачку Крим Паф и пса који се звао Шљунак: Најстарија мачка која је икада живела, Крим Паф, имала је 38 година и три дана када је угинула 6. августа 2005. године.

Некадашњи најстарији живи пас, фокс теријер по имену Шљунак угинуо је 3. октобра, пет месеци пре 23. рођендана.

Џино Волф, који живи са својим власником у Лос Анђелесу, тренутни је рекордер у старости - са 22 године и два месеца.

Медији су пре две године извештавали и о мачку Раблу који је тада угинуо у 32. години.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво