Читај ми!

Древни мурал откривен у Перуу после више од једног века

Студенти археологије ископали су Хуаку Пинтаду, мурал стар 1.000 година, који је виђен последњи пут пре више од 100 година. Откриће је описано као „најузбудљивије и најважније последњих година“.

Тим студената археологије поново је открио мурал стар 1.000 година који приказује божанство окружено ратницима који је последњи пут виђен пре једног века.

Мурал, познат као Хуака Пинтада, чине фантастични прикази сцена из митологије. Осликани зид дуг 30 метара први пут је пронашла група пљачкаша гробница 1916. године на северу земље, у Илиму близу града Ћиклаја.

Лепота мурала овековечена је на фотографијама које је у то време направио Ханс Хајнрих Брининг, немачки етнограф чији је рад подстакао археолошко проучавање претколумбовских рушевина и реликвија у региону.

Међутим, пљачкаши гробова уништили су део зида након што су спречени да зараде новац од свог открића и локација поново постаје мистерија.

Прошло је више од једног века док швајцарско-перуански тим на челу са Семом Гавамијем са Универзитета у Фрибургу није одлучио да се ухвати укоштац са мистеријом и поново открије изгубљени мурал који су скривала стабла рогача и шибље.

„Осетили смо велико олакшање када смо добили дозволу да приступимо локалитету олакшање“, рекао је 33-годишњи археолог Гавами у телефонском разговору са новинарима Гардијана.

Пандемија успорила ископавање 

Један од већих проблема, прича Гавами, био је приступ локацији која се налази на приватном земљишту.

„Биле су потребне две године да се убеди породица која је била жестоко заштитнички настројена да им дозволи ископавање“, каже Гавами.

Швајцарски археолог и око 18 перуанских студената започели су ископавања 2019. године, захваљујући гранту Швајцарске националне научне фондације.

Након паузе у 2020. години због пандемије коронавируса, радови су настављени 2021. године, а ископавање је завршено у новембру ове године.

„Први пут када смо видели огроман зид само смо склањали песак. Могли смо да видимо да су у питању затрпани зидови. У последња два месеца ископавања, тим је поново открио мурале који су изгубљени у време Брунинга, као и нове делове који се протежу на неких 11 до 12 метара које пљачкаши нису били открили“, објашњава Гавами.

Према његовим речима, био је то обиман посао јер нико није могао да види монументалност мурала када је био прекривен земљом, дрвећем и другим растињем.

Када је то раскречено, додаје археолог, људи су почели да гледају зид на нови начин.

Осликани зидови обасјани сунцем након више од 100 година 

Археолози верују да мурал датира из периода Сиканске културе, то јест из деветог века нове ере.

Закопан је у пирамидалној хумки у долини Ла Лече у близини другог места званог Тукуме, у региону Ламбајеке.

„То је најузбудљивије и најважније откриће последњих година. Давно изгубљени мурали Хуака Пинтаде нађени су након више од 100 година“, рекао је Луис Хаиме Кастиљо, професор археологије на Папинском католичком универзитету у Перуу.

Цивилизација Мочика цветала је у областима северног Перуа између 100. и 700. године нове ере.

„Мешавина иконографија Мочике и Ламбајеке краси зид. Прикази сведоче о друштвеној транзицији, а можда и о променама у космологији. Пружају нам јединствену прилику да размишљамо о древним друштвима региона, њиховим божанствима и митовима“, рекао је Кастиљо.

За сада, археолошко налазиште је прекривено да би било заштићено од оштећења, али Гавами који пише докторску дисертацију о социокултурним променама које су се десиле у Ламбајеку у време када је мурал настао, желео би да се муралу врати некадашњи сјај и да буде отворен за јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи