Читај ми!

Сакривене од очију света већ 2.300 година - у Тоскани откривене 24 бронзане статуе

Бронзане статуе су у перфектном стању, пронађене су у месту Сан Кашиано ди Бањи у Тоскани где су лежале скривене 2.300 година. Ради се о открићу које ће по археолозима променити историју, педесет година након проналаска статуа у Риаћеу, 1972. године.

Положене на дну римског купатила у перфектном стању, од којих је пет високо скоро метар, 24 бронзане статуе су невероватно откриће за археологе који су их открили у месту Сан Кашиано ди Бањи. Поред њих пронађено је и 5.000 кованица и велики број натписа на етрурском и латинском.

Вероватно израђене до стране локалних занатлија између другог века пре нове ере и првог века нове ере у деликатном периоду транзиције између Етрураца и Римљана у епохи великих сукоба, претпоставља се да су ове бронзане статуе, племићке етрурске породице посветиле светој води светилишта Великог Купатила (Бањо гранде).

То је било место кипућих базена, тераса и фонтана које је постојало још у трећем веку пре нове ере и било активно све до петог века нове ере када је за време хришћана затворено, али не и уништено. Базени су били запечаћени врло тешким каменим стубовима што је омогућило научницима и археолозима, вековима касније да их пронађу нетакнуте.

Лабораторију у којој се налазе статуе  посетио је ново изабрани италијански министар културе Ђенаро Санђулијано, који говори о изузетном проналаску и потврђује да је Италија земља која чува огромно и јединствено благо.

"Раслојавање различитих цивилизација је јединствено у италијанској култури", истакао је Ђенаро Санђулијано.

Генерални директор музеја Министарства културе, Масимо Осана, који је одобрио куповину зграде из 500. године која ће бити и седиште музеја у Сан Кашиану, посвећеног овим проналасцима уз велики археолошки парк, истакао је да се ради о најважнијем открићу још од бронзаних статуа из Риаћеа.

Археолошко налазиште ће се затворити до пролећа када ће се истраживање наставити. Време до тада ће бити посвећено анализама, рестаурацији и студијама. Како је објаснио археолог Ђакопо Таболи, ради се о тимском раду који ће сарађује са шездесет експерата из читавог света.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара