Читај ми!

Мондријанова слика више од 75 година стоји наопачке у музејима и галеријама

Слика холаднског сликара Пит Мондријана качена је наопачке у бројним музејима и галеријама у којима је излагана, више од 75 година након што је први пут изложена. Упркос открићу, слика Њујорк сити 1, стајаће и даље наопачке како би се избегло да се оштети.

Историчарка уметности и кустоскиња Сузан Мејер-Бузер приметила је да је слика Њујорк сити 1 окачена наопачке у галерији немачке федералне државе Северна Рајна-Вестфалија у Диселдорфу.

Да читава ситуација буде чуднија, Мондријанова слика тамо стоји још од 1980. године, а исто тако је била излагана и у другим музејима у којима се раније налазила и нико није приметио да је качена наопачке.

Дело је насликано 1941. године, а 1945. први пут изложено у престижном њујоршком Музеју модерне уметности.

„Гушћи распоред линија требало би да буде горе, јер представља мрачно небо. Када сам то рекла осталим кустосима, сви смо схватили да је прилично очигледно. Потпуно смо сигурни да је слика окачена наопачке“, истакла је Мејер-Бузер.

Оно што додатно указује да је кустоскиња у праву јесте фотографија Мондријановог студија, направљена неколико дана пре његове смрти 1944. године, на којој се јасно види да је слика постављена тако да је њен горњи део онај са згуснутим линијама.

Могући разлог забуне јесте што, за разлику од Мондријанових ранијих радова, Њујорк сити 1 није потписана, вероватно зато што је није сматрао готовом.

Упркос томе што стоји наопачке, грешка неће бити исправљена и наставиће да стоји како је изложена већ 75 година.

„Траке на њој су већ веома слабе и једва се држе. Уколико окренемо слику на другу страну, гравитација ће да их повуче у другим смеру. Осим тога, ово је сад део приче слике“, каже Мејер-Бузер.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво