Читај ми!

Откривена 44 златника из 7. века скривена у зиду у страху од муслиманских освајача

Четрдесет четири златника из седмог века откривена су у зиду куће у резервату природе на северу Израела. Археолози верују да су златници сакривени током муслимаског освајања тог подручја 635. године.

Тешки око 170 грама, скривени новчићи пронађени на локалитету Хермон стрим код древног града Банијас на северу Израела.

Археолози кажу да ће проналазак дати нови увид у привреду тог подручја током последњих четрдесет година владавине Византије на тим просторима.

„Мислимо да је власник сакрио своје богатство због претње рата, надајући се да ће се једног дана вратити по њега. Сада знамо да није био те среће”, каже Јоав Лерер, директор локалитета.

Осим златника, археолози су у стамбеном делу древног града Банијаса открили остатке грађевина, канала за воду и цеви, бронзане новчиће и много других ствари.

Габријела Бијовски, нумизматички стручњак при Израелској служби за антиквитете, каже да су неки од новчића били са ликом императора Флавија Фоке, али је на већини био утиснут лик његовог наследника Ираклија.

Банијас има посебно место у хришћанској традицији, јер је у њему Исус рекао апостолу Петру: „На овој стени, изградићу своју цркву”.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи