Читај ми!

Бела Хадид храбро демонстрирала јединствен сусрет моде и технологије

У Сали текстила Музеја уметности и заната у Паризу, Бела Хадид је затворила ревију Себастијана Мејера и Аноа Велана, из колекције пролеће/лето 2023. бренда „Коперни“ на Недељи моде у Паризу у хаљини која је насликана на њој у реалном времену на самој писти. Овај легендарни тренутак сусрета моде и технологије оставио је снажан утисак на посетиоце.

Супермодел Бела Хадид изашла је на писту само у доњем вешу, руком покривајући груди. Затим је тим стручњака на челу са др Манелом Торесом, генералним директором компаније "Fabrican Ltd", кренуо да прска белу течност директно на њено тело.

Бела Хадид је стрпљиво стајала више од осам минута. Када се течност осушила, пришла је дизајнерка из „Копернија“ и на лицу места маказама обликовала изрез и бретеле, изравњала поруб и направила шлиц до половине бутина.

Ова технологија прављења тканине развијена је у компанији "Fabrican", коју је основао шпански модни дизајнер и научник Манел Торес. Специјална течност је сачињена од памучних или синтетичких влакана у раствору полимера који испаравају када дођу у контакт са телом. Spray-on тканина може да се наноси технологијом аеросола, индустријским распршивачима, роботима и три-де штампом.

Након ношења, хаљина може да се скине и поново растворити ако је потребно, али се може и опрати и поново носити. У овај материјал је могуће интегрисати и дијагностичке уређаје који би пратили здравствене параметре онога ко их носи.

„Наша је дужност као дизајнера да примењујемо нове технологије и покажемо могућу будућност одевања“, рекао је Мејер, дизајнер и креативни директор „Копернија“. „Нећемо зарадити на овоме, али то је диван тренутак – искуство које изазива снажне емоције“.

Иначе, овај перформанс није прво флертовање са технологијом двојице креатора. Прекретнице у њиховој модној каријери укључују холографске цветне принтове залепљене на неопренске хаљине и сакое или уске хаљине на којима су кројни делови били састављени металним алкама.

Велан и Мејер су додали и да је Бела Хадид једини модел коме су понудили да ово изведе због њене отворености према новим технологијама.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво