Читај ми!

Вила бивше СФРЈ у Њујорку продата за 50 милиона долара

Једна од најстаријих њујоршких вила, зграда СФРЈ продата је за 50 милиона долара.Тристан Харпер, агент који је закључио посао, приметио је да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито, „иако комуниста, имао веома добар укус за некретнине”.

Вилу је Југославија купила 1946. године. Дуго је била у понуди на тржишту, а продавци су наследници из пет европских земаља бивше Југославије. Продата је за 50 милиона долара у готовини потврдила је компанија „Даглас Елиман", највећа агенција за некретнине у Сједињеним Државама. Вилу је је користила и Стална мисија Србије при УН.

Некретнина се налази на Петој авенији у Њујорку и простире се на око 20.000 квадратних метара, Изграђена је 1905. године, дизајнирала је архитектонака компанија „Ворен и Ветмор".

Кућу је купила Емили Вандербилт Вајт, унука Корнелијуса Вандербилта, према документима поднетим Комисији за очување знаменитости града Њујорка. Године 1946. она је вилу продала југословенској влади.

После распада Југославије током 1990-их, вилу је наследило пет држава наследница - Србија, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина и Северна Македонија - које су пристале да расподеле југословенску имовину према потписаном споразуму.

Како је истакао господин Харпер, купац виле је бизнисмен из Лондона.

„Купац никада није крочио у зграду, све је урађено преко његових представника", рекао је Харпер.

"Нови власник је управо купио значајан део историје Њујорка", саопштио је Тристан Харпер, агент компаније „Даглас Елиман" који је закључио посао.

Он је напоменуо да је председник бивше СФРЈ Јосип Броз Тито "иако комуниста имао веома добар укус за некретнине".

У јуну 2021. Харпер је саопштио да је добијена понуда у готовини за куповину виле од 50 милиона долара и да су земље продавци постигле консензус око продаје.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је у фебруару, да на основу Анекса Б Споразума о сукцесија имовине некадашње СФРЈ у иностранству Републици Србији припада непуних 40 одсто новца од продаје зграде сталне мисије у Њујорку.

Према огласу за продају који је раније објављен, вила је саграђена на четири нивоа и има два кровна спрата, 18 соба, шест купатила и вински подрум.

То је била прва зграда с два електрична лифта, који су још у функцији.

У њој је сачуван оригинални ентеријер, а под заштитом је државе и града Њујорка од 1969. године.

У време Хладног рата, када је овде боравио и Тито, на врху је наводно била соба коју нико није могао да прислушкује, као и непробојни прозори према Петој авенији.

Зграда, углавном нетакнута деценијама, нема централну климу, а гас је искључен након пожара који је на електричним инсталацијама избио 2018.године.

Први власник објекта био је гувернер Лонг Ајленда Роберт Бикман Ливингстон, па се по њему здање назива и Бикманова кућа.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи