Читај ми!

„Жестивал" - од ужичке клековаче у Бриселу до богате манифестације у Србији

Крајем 19 века, Ужичанин Тома Нумовић, предузетник на сајму у Бриселу, излагао је ужичку клековачу. Са тог сајма се вратио са златном медаљом. То је био повод да се 2006. године организује фестивал воћних ракија на Ракијској пијаци испред кафане Конго.

Десет година касније Жестивал је обновљен. Сада, 2022. године, седми Међународни фестивал природе и културног наслеђа „Жестивал" биће отворен у недељу 22. августа.

Током осам дана, фестивал ће објединити традицију, културно наслеђе и природу. Манифестације је осмишљена као пословни догађај који афирмише и охрабрује произвођаче аутентичних производа, прављаних на традиционалан начин да своје производе изнесу на тржиште.

„Ужице јесте град фестивала, и у овом ренутку град Ужице је један од бајвеселијих, најшаренијих градова у Србији и шире. У овом тренутку је и фестивал Лицидерско срце, где је преко хиљаду деце из целог света долазило у наш град у августу", рекао је Бранислав Митровић, председник Организационог одбора „Жестивала", и додао да се после тог фестивала одмах наставља са Жестивалом, ове године - седми пут.

Каже да је задатак фестивала да препозна и сачува вредности као што су природне лепоте, материјално и нематеријално културно наслеђе, али и да охрабри произвођаче традиционалних аутентичних производа, међу којима ће се и бирати најбољи.

Мирослав Рађен, директор Туристичке организације регије Западна Србија додаје да је туристичка посета у ужичком крају ове године изузетна уз пораст од 70 одсто. Вратили су се и туристи из иностранства, који наводе да им се највише дапада очувана природа, планине и културни споменици попут реконструисаног Старог града Ужица из 14. века.

Богат пратећи програм - грнчарија, хумор, књижевност... 

У оквиру Фестивала, ове године је планирана и промоција књиге Драгана Боснића Стари српски градови.

Најављен је низ концерата, наступа културно-уметничких друштава, али и Дечја олимпијада, породични сусрети, а поседиоци ће уживати и у укусним специјалитетима као што је комплет-лепиња... Посебно атрактиван ће бити програм Повратак природи у клисури реке Ђетиње.

„Жестивал" је међународни фестивал, на коме своје место налазе пре свега произвођачи из Ужичког краја, али и из свих осталих делова Србије: Косова и Метохије, Војводине као и Црне Горе, Републике Српске, Босне херцеговине.

„Жестивал" промовише и елементе нематеријалног културног наслеђа, лончарија из Злакусе, коло, крсна слава, певање из вика, ерски хумор, справљање ракије шљивовице, израда дрвених чутура, казанџијски занат, здравице, ћилимарство, трубаштво.

Посетиоци ће моћи да се упознају са тајнама справљања ракије, и прављења грнчарије.

„Ерски хумор је нешто по чему је познат златиборски крај и ми користимо овај фестивал да укажемо на ту традицију да подсетимо и да обновимо ту традицију и причу о ерском хумору", каже Митровић.

Овогодишњи фестивал промовише повратак природи, пре свега очување реке Ђетиње и њене клисуре. Рађен додаје да ће бити и садржаја намењених планинарима и љубитељима пешачења у природи.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи