Читај ми!

Кобни немачки торпедо – пронађена олупина првог америчког разарача који је потопио непријатељ

Олупина „Џејкоба Џонса“, првог америчког разарача који је потопио непријатељ, откривена је прошле недеље код Острва Сили у Келтском мору. Разарач је торпедом потопила немачка подморница 1917. године.

За откриће олупине одговорна је група искусних британских поморских истраживача „Даркстар“.

„Одушевљени смо што можемо да објавимо да смо идентификовали олупину ‘Џејкоба Џонса’ – првог америчког разарача који је потопљен непријатељском ватром. Лежи на дубини од 120 метара, око 90 километара од обале Корнвола", навео је тим ронилаца на Фејсбуку.

Нагласили су и да нису узнемиравали локалитет нити ишта са њега узели, као и да ће контактирати америчку амбасаду да би се договорили око наредних корака.

Истраживачи су идентификовали могуће локације, уз проучавање историјских књига и упоредили са подацима британске Канцеларије за хидрографију. После дводневне потраге успели су да пронађу олупину.

Потонуо за само осам минута

„Џејкоб Џонс“, један од шест разарача класе „такер“, направљен је пре него што је Америка ушла у Први светски рат, а на дну мора лежи од 1917. године када га је торпедом потопила немачка подморница док се враћао са мисије праћења конвоја ка Бресту.

Према историјским подацима, разарач је потонуо за само осам минута. Није чак ни послат позив упомоћ, а у смрт је са собом однео 66 морнара.

Одмах након поготка, капетан разарача Дејвид Бејгли наредио је евакуацију, а током спуштања чамаца на броду су почеле експлозије дубинских бомби, намењених за лов на подморнице.

Један од официра Стентон Калк пливао је у леденој води између чамаца за спасавање и помагао члановима посаде да се у њих попну. Калк је своју пожртвованост платио животом, а постхумно је одликован за храброст.

Немачка подморница „У-53“ изронила је 30 минута након потапања „Џејкоба Џонса“, а капетан Ханс Розе спасао је двојицу тешко повређених америчких морнара и радио-везом јавио америчкој бази у Квинстауну локацију потопљеног брода.

Розе је један од најуспешнијих подморничких капетана Немачке царске морнарице и потопио је 79 бродова током каријере. Амерички разарач је погодио торпедом са раздаљине од 2.700 метара, што је био најдаљи успешни погодак торпедом тог времена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво