Читај ми!

Беба алпака улепшала Београдски зоо врт, тражи се кум

Лепе вести увек стижу из породилишта, па ни породилиште најстаријег зоолошког врта у Србији није изузетак. Од недавно Бео зоо врт је богатији за бебу алпаке која још увек није добила име.

Беба алпаке је рођена пре месец дана, али је данас коначно изашла пред посетиоце. С обзиром на то да су бебе јако осетљиве, посвећује им се посебна нега и тих месец дана је обично најкритичнији период, објашњава биолог зоолошког врта, Кристијан Овари.

„Сада је дошло време за један још занимљивији обред овде у Зоолошком врту, а то је давање имена. Тако да сви гледаоци могу да нас потраже на друштвеним мрежама, Инстаграм, Фејсбук и осталим страницама, и дају неке своје предлоге за имена и крсте ову занимљиву животињу“, позива Овари.

Алпаке живе у планинама Перуа, Боливије и Чилеа на надморским висинама од 2.400 до 3.600 метара, а припадају породици камелида. Главна карактеристика алпаке је дугачка квалитетна длака, због које се и првенствено гаји. Руно може бити смеђе, црне или беле боје. Оно је мекше и финије од руна других животиња и такође се назива алпака.

У природи животиње иначе синхронизују своје циклусе као вид заштите од предатора, тако се догодило да је у врту претходни дан био препун принова.

„Ја сам имао прилике да видим усред Беби зоо врта да су се четири мама козице ојариле и свака је подарила по два јарета, тако да је претходни дан у зоолошком врту био прилично буран и узбудљив и за посетиоце који су се ту затекли, али се све завршило у најбољем реду“, додаје саговорник Сунчице Максимовић.

Једна од омиљених атракција у Бео зоо врту је и храњење пингвина које почиње у 10 часова. Пошто београдски зоолошки врт своје капије отвара сваког дана од 9 часова, тако да ко жели истински да искуси зоолошки врт најбоље је да дође одмах по отварању, саветује биолог.

„Од 10 сати се пингвини хране, занимљиво је бити ту јер они пливају, скачу, лове рибу. С друге стране, и фока која добија храну у 12 сати је подједнако велика атракција, јер је то више од храњења, више је налик на неку игру. Недавно смо додали и један фантастични драгуљ у круни овог града, објекат за фламингосе, а њихово јутарње размрдавање и филтрирање воде је стварно јединствен догађај“, наглашава Кристијан Овари, биолог у Бео зоо врту.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи