Читај ми!

Виноградари из Дадинца се спремају за награде – Вински бал на обалама Власине

Дадинце је чувено село виноградара. Вина из Дадинца годинама су освајала награде на Винском балу, манифестацији која се одржава на обалама Власине.

С љубаљу и мераком и у осамдесетој, Зоран Коцић обрађује лозу и прави вино за своју душу. Као реликвију чува и стари засад који је подигао његов деда по повратку са Солунског фронта. Отпорнији је на сушу и болести. Сорте – аутохтоне. 

„Постепено нестају али и дан, данас има феноменалан шмек, значи буке његов је за вино феноменалан“, каже Зоран.

Готово свака од 120 кућа у Дадинцу има вински подрум. Милутинова бела, розе и црна вина овенчана су бројним наградама. Годишње произведе 4.500 литара. Од врхунског совињона до аутохтоне пловдине.

„Што се вино више претаче, добија и у бистрини и у квалитету и у мирису и укусу“, објаснио је Милутин Цакић, виноградар из Дадинца.

Вино се од давнина точи и у подруму породице Милић. Производња се, кажу, исплати уз велики рад и одрицање.

Са 1.700 чокота уберу шест тона грожђа. Ове године одличног је квалитета, али ће због суше приноси бити мањи.

„За добро вино је све потребно и знање, искуство и добра година и подрум“, каже Ненад Милић из Дадинца.

Драгиша Милић је одрастао уз винову лозу. Везан је за земљу и традицију. Крајем године дипломираће на Шумарском факултету у Београду.

„Планирам да се вратим овде да радим у струци и поред тога да се бавим виноградарством“, каже Драгиша.

Највише интелектуалаца, лекара, професора, правника у власотиначком крају дало је Дадинце. Из тог села је и Драгиша Цветковић, председник Владе Краљевине Југославије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи