Читај ми!

Ко хоће да се пење на Монблан мораће да плати 15.000 евра за спасавање или сахрану

Градоначелник Сен Жервеа увео је неуобичајену меру да свако ко жели да покуша да се попне на Монблан мора да пре тога уплати депозит од 15.000 евра.

Новац би покрио трошкове евентуалног спасавања или, у најгорем случају, сахране.

Жан Марк Пеје, градоначелник Сен Жервеа, одлучио се на овакву меру након десетина „псеудопланинара“ који су игнорисали упозорења.

Из поменутог градића води главна стаза којом људи могу да се попну на највиши врх Европе.

Међутим, у последње време на такав подухват су се одлучивали многи који нити су вични, нити искусни, нити опремљени, а градоначелник каже да су игнорисали упозорења играјући „руски рулет са својим животом“.

Водичи са француске стране суспендовали су своје активности дуж руте средином јула због бројних одрона, а локалне власти издале савете људима да избегавају пењање. Интензивни топлотни талас само је погоршао услове.

Пеје је рекао да су десетине „псеудопланинара“ игнорисале упозорења. Навео је пример пет румунских туриста који су покушали да се попну „у шортсу, тренерци и са сламнатим шеширом“, и које је на крају планинска полиција морала да враћа.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 05. авг 2022, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

Pošteno

Pa nece macho tip krenuti u japankama da pravi selfije i dize helikopter i GSS.

(петак, 05. авг 2022, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Ehej

Slažem se sa komentarom da i kod nas treba uvesti isto. Npr neka vrsta online platforme gde će se unapred svako cekirati i potvrditi gde ide, i uplata depozita od npr 1000 eura. Kome se desi nesreća pa je morala GSS da reaguje a nije ostavio depozit: da mu se naplati pun iznos troška spasavanja.

(петак, 05. авг 2022, 08:12) - Miki mausonymous [нерегистровани]

Kod nas može svašta

To treba uvesti i kod nas, a ne da se gomila spasilaca angažuje na traganje za samovoljno precenjivanje svojih mogućnosti kod nekih osoba.