Читај ми!

Париској лепотици хитно треба комплетно фарбање

Стручњаци кажу да је фарбање Ајфелове куле, вредно 60 милиона евра, две године пре него што ће Париз бити домаћин Олимпијских игара, само козметичка промена. Ајфелова кула је прошарана рђом и потребна јој је поправка, тврде неименовани извори, а преноси Гардијан.

Париској лепотици хитно треба комплетно фарбање Париској лепотици хитно треба комплетно фарбање

Када је завршена 1889. године, очекивало се да ће Ајфелова кула, красити Париз 20 година пре него што буде демонтирана. Сто тридесет и три године касније, торањ и даље стоји, иако није баш марљиво одржаван. 

Сада, међутим, извештаји које преносе француски медији, сугеришу да је споменик у лошем стању и пун рђе. Тврди се да је кули потребна потпуна поправка, али уместо тога добија се само козметичко реновирање за Олимпијске игре 2024. у Паризу. 

„Ако би Густав Ајфел посетио кулу сада, добио би срчани удар", рекао је један неименовани саговорник за часопис Marianne

Торањ од челика, висок 324 метра и тежак 7.300 тона, изграђен је за Светски сајам 1889. Пре него што је отворен, на њега су нанета четири слоја црвене оловне боје, која је сада забрањена, али се тада сматрала најбољим средством против корозије.

Ајфел, грађевински инжењер чија је компанија дизајнирала и изградила споменик, говорио је да је идентификовање и заустављање ширења рђе највећи изазов за дуговечност конструкције, и сугерисао да ће бити потребно фарбање сваких седам година. „Боја је основни састојак за заштиту металне структуре и пажња са којом се то ради је једина гаранција њене дуговечности", написао је тада. 

Кула ће добити нову боју и фарбање у вредности од 60 милиона евра, а у оквиру припрема за Олимпијске игре 2024. године, и то ће бити 20. пут да је споменик префарбан. Кашњење у раду узроковано пандемијом али и присуство забрињавајућих нивоа олова у старој боји, условило је да ће само мали проценат површине бити третиран.

Стручњаци кажу да фарба са торња треба потпуно да се скине до метала, и да се споменик префарба, као и да фарбање преко старе боје само погоршава корозију.

Компанија која надгледа кулу - Сете, која је 99% у власништву градске скупштине, оклева да је затвори на дужи период због губитка прихода од туриста.

Торањ прими око шест милиона посетилаца у години, што га чини четвртим најпосећенијим местом у Француској после Дизниленда, Лувра и Версајске палате. Његово затварање изазвано ковидом 2020. довело је до губитка прихода од 52 милиона евра.

Извештај из 2010. каже: „Сете мора још једном да прегледа Ајфелов торањ и смисли потпуно нову политику одржавања старе металне конструкције".

У другом извештају из 2014. године од стране Екпириса, стручне компаније за процесе фарбања, утврђено је да је торањ имао пукотине и рђу, и да је само 10 одсто новије боје на торњу приањало на структуру.

Трећи извештај из 2016. године пронашао је 884 оштећења, укључујући 68 за које је речено да представљају ризик за „трајност" структуре. Свако оштећење је фотографисано, нумерисано и класификовано према степену озбиљности.

На веб-страници торња, Бертранд Лемон, архитекта, инжењер и историчар, даје оптимистичнији поглед. Он констатује да је непријатељ гвожђа - корозија,  али додаје да, ако се префарба, Ајфелова кула може да траје - вечно.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво