Читај ми!

Коначно лоциран - олупине пловила Семи Би леже у мору на дубини од скоро 7.000 метара

Истраживачи су лоцирали и анализирају олупину за коју се сматра да је на највећој дубини на свету. Поломљена је на два дела а у питању је пратилац разарача УСС Семјуел Б. Робертс (ДЕ-413), познат као Семи Би.

Са својом екипом, истраживач Виктор Весково, лоцирао је олупину 22. јуна, која лежи на дубини од 6.895 метара у Филипинском мору. Поређења ради, врх планине Килиманџаро је висок 5.896 метара, док је највише насеље на свету, Ла Ринконада у перуанским Андима, на 5.100 метара.

Раније је најдубља олупина икада идентификована и испитана била УСС Џонстон, коју је прошле године такође пронашао Весково. Лежи на дубини од 6.469 метара.

Весково је са специјалистом за сонаре Џеремијем Моризетом, заронио до олупине чија два дела леже један до другог на удаљености од око десет метара.

Семи Би је потонуо у бици код Самара, 25. октобра 1944. године, у којој је америчка морнарица поразила јапанску флоту, источно од острва Самар на Филипинима. Борио се са три јапанска бојна брода, укључујући Јамато, за који се каже да је највећи икада направљен.

Амерички брод је превозио 224 члана посаде, од којих је 89 погинуло. Капетан Роберт В. Копленд је био један од преживелих.

Брод се „жестоко борио иако је био потпуно надмашен од стране јапанских бојних бродова и тешких крстарица против којих се борио", рекао је Весково за Си-Ен-Ен.

„Херојство њеног капетана и посаде је легендарно у морнарици и била је велика част пронаћи њено последње почивалиште. Мислим да помаже да се прича о броду затвори, за породице оних који су изгубљени", додао је.

Весково је са тимом истраживача направио укупно шест зарона током осам дана тражећи брод. Претходни записи који су указивали на локацију - били су нетачни, али тиму је помогло исцрпно истраживање и коришћење иновативних технологија.

Част и узбуђење 

Када су лоцирали олупину, Весково је тај догађај назвао „чашћу" рекавши да је лоцирање тиму дало прилику „да преприча важну причу о херојству и дужности".

„У тешким временима важно је размишљати о онима који су жртвовали толико, тако вољно, у још тежим временима да би обезбедили нашу слободу и данашњи начин живота", рекао је, наводећи да у једном тренутку није веровао да ће успети.

„Невероватно је узбудљиво пронаћи олупине на дну дубоког океана, с обзиром на све потешкоће у покушају да их пронађете. Тако је огромна привилегија бити прва особа која их је видела након што су пали у битци пре скоро 80 година", истакао је Весково.

Тим се такође спустио ниже на преко 7.000 метара како би потражио још једно пловило - носач, назван Гамбиер Беј, али није успео да га пронађе.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво