Читај ми!

Харфа звучи, али и изгледа отмено, а свира се уз посебну љубав

Харфа је један од највећих и најсложенијих музичких инструмената. У Србији се до сада образовало тек стотинак харфиста, а већина је, кажу, отишла у иностранство. Ипак, захваљујући необичној идеји једне Жељке, овај редак инструмент, све је популарнији у Србији, али и шире.

Звуче, али и изгледају – отмено. Обично их виђамо у неким свечаним приликама или познатим ресторанима. Ово је редак и скуп инструмент. Има чак 48 жица и седам педала. Свира се и ногама и рукама.

Битно је ускладити покрете, јер ако се закасни, није баш пријатно. Жељка харфу свира више од двадесет година, а данас томе учи друге.

„За учење харфе се одлучују различити људи. То су и деца од четри, пет година, али и старији људи, преко чак 70 година који почињу да свирају харфу из хобија. Сви воле да свирају познате теме из филмова и видим да уживају свирајући то својим пријатељима и да се некако друже кроз то“, каже Жељка Милошевић, харфисткиња.

Харфа код нас постаје све популарнија, јер је и све доступнија, додаје Жељка. Не свира се на њој само класична музика, већ и обраде поп-рок.

„И ја лично највише свирам обраде популарне музике на прославама, венчањима, корпоративним догађајима и то изводим на различитим верзијама харфе. Између осталог, ту је и електрична харфа, која је ретка, мислим да је чак и једина код нас“, напомиње харфисткиња.

Тешко је путовати с тако великим инструментом, па је пре неколико година дошла на идеју да направи мале, лаке и издржљиве харфе. Убрзо су, у шали каже, постале познате јер су могле лако да се спакају. Наручују их из целог света, а настају у малој радионици на Звездари.

„Као и за сваки инструмент, прво треба одабрати добро дрво. Ми харфе израђујемо од јавора и остављамо их у тој натур боји, значи не фарбамо их. Украшавамо их само са једном браон линијом која је од ораха, али то не утиче на звук. Дрво се припрема одређено време, затим иде у обраду, а након тога долази најдужи процес, а то је 'оживљавање' харфи“, објашњава Жељка.

„Оживљавањем харфи се бавим лично ја. Оно почиње постављањем жица, али није поента само закачити те жице, него их постепено завезати, ослушкивати ту харфу, посматрати како се она понаша, давати јој душу. И због тога је јако битно моје лично расположење у том тренутку, јер се то некако директно преноси“, додаје харфисткиња.

Бити харфиста у Србији, каже, није лако. Интересовање шире публике је мало, а труд огроман. Одржавају се углавном мања такмичења, а соло концерти су права реткост. Ипак, каже Жељка, у тој реткости је драж, јер се харфе могу свирати само уз посебну љубав.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара