Читај ми!

Универзитетски квартет Браћа Максимовић, освојио је Америку и Холивуд за једну ноћ

Добро су познати великани из Вршца попут, Јована Стерије Поповића, Паје Јовановића Васка Попе, ... Ипак, мало је позната чињеница да су четворица Вршчана тридесетих година прошлог века основали Универзитетски квартет Браћа Максимовић, са којим су освојили Холивуд и очарали много познатих личности тог времена.

Почетоком тридесетих година прошлог века, тада студенти права Бранислав, Иван, Јован и Милан Максимовић основали су квартет којим су неколико година касније освојили Амрику. Млади талентовани вршчани прво су концерте, изводили по Европи, а онда се бродом упутили у Амрику. Почели су да наступају већ на броду, о чему је писала америчка штампа, па су постали славни и пре него су крочили на тло Сједињених Америчких држава, где врло брзо стичу популарност.

"Била  сам пресрећна и у гимназији сам се хвалила како имам рођаке који су у Америци били страшно популарни, јако сам их волела", истакла је Марија Попадић.

Ипак срце их је вукло у Холивуд па су пред најлуксизнији и најпрестижнији клуб "Трокадеро" стигли са гитарама под мишком.

"Постигли су планетарни успех чак и по данашњим мерилима. Певали су  на 20 језика у репертоару су имали 1.500 песама и они су стварно освојили Америку за једну ноћ. Били су храбри сакупили су по 250 долара по особи да би ушли на улаз за госте у познати Клуб "Трокадеро" у Холивуду, дошли су до менаджера и замолили га да отпевају песму и кад је публика чула нашу народну песму стала је на ноге и већ су следећег дана наступили ту у фраковима", рекао је Владимир Пешић, унук Бранислава Максимовића.

Постали су омиљени међу тадашњим џет сетом, које су освојили југословенским шлагерима, а песма Маријана коју и данас сви знају дугује популарност кварету Максимовић. Волели су их  Чарли Чаплин, Волт Дизни...

"Причао је да је знао Чарлија Чаплина, Џоан Крафорд, Мирну Лој и још неколико глумаца и глумица. Заједно су излазили, певали су заједно", истакла је Ивана Пешић, ћерка Бранислава Максимовића. , они су провели неколико година по Холивуду

"Њихов најлепши сусрет био је са чувеним Волтом Дизнијем, од кога су добили један оригинални цртеж, његов аутограм и посвету браћи Максимовић, који су тамо били као квартет београдског Универзитета, јер су се они тако званично звали",рекла је рођака Бобана Веселиновић.

Снимили су 10 плоча, а штампа у Америци писала је да се никад у Холивуду није толико чуло и говорило о Југославији као тих година. У родну земљу се враћају средином тридесетих година, а престали су да наступају када је почео Други светски рат.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво