Читај ми!

Физичари направили мехур од сапунице који није пукао више од годину дана

Истраживачи са Универзитета у Лилу смислили су начин како да продуже иначе краткотрајан живот мехура од сапунице и објавили да њихов балон није пукао 465 дана.

Физичари са Универзитета у Лилу објавили су своје резултате у часопису Physical Review Fluids, и навели како су продужили „крхки и ефемерни“ животни век једног мехурића на невероватних 465 дана.

Према ауторима студије, типичан мехур од сапунице за купање или за прање судова траје само неколико тренутака пре него што пукне што због „дренаже изазване гравитацијом и/или испаравања течности“.

У својим експериментима, тим је проучавао три различите врсте мехурића: традиционалне мехуриће од сапуна, мехире настале на бази воде и гаса, као и мехуриће на бази и глицерола.

Пратили су мехуриће користећи вагу и камеру. Као што се и очекивало, мехурићи од сапуна живели су око минут пре него што су пуцали, док су гасни на бази воде трајали мало дуже, и пуцали у пероду од 6 до 60 минута. Са довољно високом концентрацијом глицерола, водено-глицеролски мехури су остали нетакнути знатно дуже, а најдуговечнији је преживео 465 дана након што је направљен.

Истраживачи истичу да дуговечност овог мехура од воде и глицерола потиче управо од стабилизацијских ефеката које има глицерол, једињење које се инче користи као додатак у производњи хране и лекова.

„Глицерол има јак хигроскопски ефекат и познато је да апсорбује и воду из ваздуха. Сматрамо да ова апсорпција воде компензује испарљивост, док присуство честица глицерола онемогућава да вода исцури из мехура, што иначе узрокује њихово пуцање“, додају истраживачи.

Упркос томе што би постигнућа француских физичара лаицима могла да изгледају као потпуно бесмислена и непотребна, професор математике са Универзитета у Њујорку, Леиф Ристроф, истиче да ови резултати могу имати врло значајну практичну примену.

Ристроф, који је специјализован за динамику флуида и проучава науку о мехурићима, рекао је да велики број истраживача у медицини, као и осталим производним делатностима настоје да сазнају што више о начинима борбе против испаравања. 
уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво