Читај ми!

Марија Јелић: У свакој науци можемо да уживамо као у уметности

Математика и музика од антике иду руку под руку. И практично и филозофски. Ко је посебно надарен, може и у једном и другом да пронађе човека, чак и у космосу. Спектар је широк, све зависи од одлуке како да искористите своје таленте и знања. Марија Јелић, оперска певачица и докторанд на Електротехничком факултету, успева да извуче максимум из математике и музике.

Марији су подједнако драги и електротехника и певање.

„Не могу да издвојим – увек кажем да је електротехника заправо моја професија, ја сам завршила Електротехнички факултет Универзитета у Београду, а да је оперско певање мој животни позив, и онда ја ту правим интересантну компарацију како неко може да има и животни позив и професију заједно, тако да ја волим и једно и друго", рекла је у Београдској хроници Марија.

Завршила је Математичку гимназију коју је уписала још у седмом разреду основне школе. Похађала је средњу музичку школу за флауту и соло певање. После завршене електротехнике, вратила се музици.

„Певање је одувек било, на неки начин, нешто што ме изузетно испуњава на психолошком, на духовном пољу. То је заправо једна врста уметности која је можда најсвестранија и обухвата многе друге мање уметности и мање културолошке области у себи", рекла је Јелићева.

Додала је да, када спрема улогу, има аналитички приступ, и ту примењује, како каже, знања која је стекла из математике и електротехнике.

„Математика је корисна али и у математици се ужива исто као и у електротехници. Можемо да уживамо у свакој науци као и у уметности", нагласила је.

Марија ради и у ај-ти фирми, она је и предузетник.

„Тешко је имати свој бизнис, тешко га је одржати, а оно што је мени занимљиво у целој причи јесте да електротехника односно сензорика којом се ја бавим, заправо јесте на неки начин поље будућности, јер дигитализација и дигитална трансформација све више постају део наше свакодневице. То смо могли да видимо и током пандемије", рекла је Јелићева.
Иза ње су бројни наступи у Србији и у иностранству. Наступала је у Азербејџану, САД, Аргентини, Русији, Израелу, Естонији...

„Пандемија је угрозила многе велике оперске куће и театре, а у иностранству претежно оперски певачи нису стално запослени, што није случај код нас, али људи су почели да се баве неким другим професијама, и онда им је добродошло, ако имају још неку професију да могу да компензују недостатак рада", испричала је Марија која наступа на сценама Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду.

Каже да јој је циљ да настави да се активно бави певањем и да каријеру пројектује и даље у свет и на светске сцене, подсетивши да је учествовала у пројекту са маестром Пласидом Домингом у оквиру сарадње са РТС-ом.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара