Читај ми!

Одбачена пријава за постављање петокраке на зграду у Ријеци

Кривична пријава против уметника Немање Цвијановића и Вељка Оберснела, бившег градоначелника Ријеке, због постављања петокраке на једном небодеру је одбачена.

Kривичну пријаву је против њих још 29. октобра 2020. поднела политичка странка А-СХ. Пријавили су их због подстицања на насиље и мржњу због инсталације велике, црвене звезде петокраке на једном од ријечких небодера, преноси портал vecernji.hr.

Поменути облик велике звезде петокраке, у коју је било уроњено 2.800 крхотина стакла, постављен је у склопу пројекта „Ријека – Еуропска пријестолница културе 2020" мотивисан културним сећањем које има за циљ истакнути богату и бурну прошлост града, као подсетник на 2.800 погинулих бораца у бици за ослобођење Ријеке, којим аутор истовремено тематизира и истражује историјске токове и адекватне манифестације моћи. Истицањем наведеног облика у датим околностима и с јавно наглашеном сврхом инсталације у складу с Програмом „Ријека –Еуропска пријестолница културе 2020" аутор, првопријављени, не постиче нити може подстицати на насиље и мржњу према одређеној групи људи, док је у односу на другопријављеног утврђено како он није учествовао у процесу одлучивања који је претходио постављању тог облика у оквиру истог програма – стоји у образложењу ОДО Ријека којим је одбачена кривична пријава против уметника Немање Цвијановића и Вељка Оберснела, бившег градоначелника Ријеке.

Политичка странка А-СХ поднела је кривичну пријаву због инсталације велике, црвене звезде петокраке на једном од ријечких небодера, подстицања на насиље и мржњу. У пријави је тада  било наведено да се тадашњи ријечки градоначелник и мултимедијални уметник терете за „ширење расне, верске, националне и етничке мржње у циљу омаловажавања хрватске државе и Домовинског рата, надмоћности и потчињености по основи једне расе, етничке и верске заједнице".

Зашто је Тужилаштву требало више од годину дана да одлучи шта ће с том кривичном пријавом нису појаснили али, како преноси портал vecernji.hr, појаснили су шта су све радили док нису донели одлуку.

Навели су тако да су анализирали све прикупљене податке након чега су закључили како из чињенице да је на врх небодера постављена звезда петокрака не произлази сумња да су Цвијановић и Оберснел неког подстицали на насиље и мржњу.

Тужилаштво наводи да из тога нема ни обележја неког другог казненог дела, па су још 27. децембра 2021. донели решење о одбацивању те пријаве. Иначе та петокрака на врху небодера била је уметничка инсталација Немање Цвијановића под називом „Споменик црвеној Ријеци – самообрамбени споменик”.

Инсталација је у склопу пројекта Еуропске пријестолнице културе требало да буде постављена још у мају 2020. али је због пандемије коронавируса то померено за септембар те године.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи