Читај ми!

Италијанска, а светска – 17. јануар је Светски дан пице

Мада је и даље најпознатији симбол Италије, пица се данас слави у целом свету јер је 17. јануар изабран као датум када ће бити слављено ово једноставно, али омиљено јело широм планете.

Пица, паста и мандолина, три су симбола којима се често описује Италија мада пица остаје и даље на првом месту. Унеско ју је прогласио 6. децембра 2017. године баштином човечанства, на дан када се славе пица мајстори из Напуља, а италијанска породица јој посвећује бар један дан у недељи.

У Италији се најчешће чује и позив: „Идемо на пицу!“.

За Светски дан пице изабран је 17. јануар јер тог дана Kатоличка црква слави Светог Антонија Абатеа, заштитника животиња и пекара, те и пица мајстора.

Италијански међународни ланац ресторана „Итали“ (Eataly) спровео је истраживање по коме 86 одсто Италијана једе пицу једном недељно, а њих 40 одсто два пута у току седмице.

Пицу на јеловнику најчешће имају млади између 18 и 24 године и то три пута недељно. Чак 84 одсто Италијана је спремно и да плати више за пицу, али да је направљена од добрих и квалитетних састојака.

Да састојци буду домаће производње тражи 77 одсто Италијана, 66 одсто преферира пицу чије тесто нараста и пар сати како би била лакша за варење.

Омиљена пица је и даље она округла (76 одсто Италијана), а оно што се разликује у односу на претходна истраживања јесте да су Италијани спремни да пробају и неке друге укусе сем класичних. Само њих 11 одсто тражи увек исту врсту пице.