Читај ми!

Тражи се најбољи пензионер путописац!

Удружење "Амити - Снага пријатељства" расписало је конкурс за "Драганову награду" - најбољу путописну причу пензионера. Конкурс је отворен до 1. марта 2022. године, а позивају се сви старији од 60 година да учествју и буду путописци.

Петровац на Млави и Перу можда једино повезује конкурс за најбољи пензионерски путопис. Оба рада о овим местима награђена су претходних година. И за 2022.годину тражи се најкреативнији пензионер путописац.

"Услови су да имају најмање 60 година старости и да желе и воле да пишу. Могу да нам пишу у некој од пет категорија: најбољу женску путописну причу, мушку причу, причу са путовања по Србији или иностранству и путописну песму јер се многи воле и тако изражавати", објашњава Надежда Сатарић, председница Удружења "Снага пријатељства - Амитy" и додаје како им је позамашан број пензионера већ писао.

"И то нису само пензионери јер има и млађих од 65 година. 830 људи нам је писало у претходних седам година на претходних седам конкурса из Србије и свих бивших Југословенских република и наши људи са свих континената па и из Африке што нисмо имали до сада", указује ова пензионерка.

Врсне књижевнике трећег доба не траже баш као ни описе егзотичних дестинација. У овом удружењу објашњавају да је главни циљ да заинтересују и подстакну најстарије да пишу.

"Могу они сада се присећају и пишу и о путовању од пре 50 и од пре 70 година, а могу да пишу и о путовању из ове или прошле године. Kада кажемо путовање, не мислимо ми само на путовање по иностранству, путовати се може и да се изађе и у други део града", напомиње Сатарићева.

Истиче да су приче које добијају веома разнолике, а описи изванредни.

"Пишу нам о догађајима из своје младости, путовању на прву екскурзију, на прво запослење, прво путовање у иностранство, прво путовање са фирмом за 8. март или за Нову годину, дакле веома, веома разнолике су приче", додаје председница пензионерског удружења.

Иако је отворен тек пре неколико дана на овогодишњи конкурс већ су пристигле приче аутора из Грделице, Аустралије, Београда. И ове године очекују велико интересовање.

Kонкурс је отворен до 1. марта, док је проглашење победника 1. маја. За најбоље путописце награда путовање по Србији, а сви радови биће објављени у јединствном зборнику.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи