Читај ми!

Становници Фукеa „сити цензуре“ желе да промене име села

Становници Фукеа (енгл. Fucke - је..ног) једногласно су одлучили да преименују своје село, али ће процес бити дуг и не постоји гаранција да ће им успети, наглашавају шведске власти.

Становници малог шведског села Фуке (Fucke) су званично поднели захтев за промену имена, а као разлог свог незадовољства именом које потиче из 16. века наводе фрустрације на друштвеним мрежама и цензуру.

Процес је покренут прошле године, када се власник викендице обратио Националном регистру земљишта Шведске да сазна да ли се име села може променити. Тело је саопштило да становници могу да поднесу захтев, али да ће им бити потребан јак аргумент, јер је Фуке историјско име које датира из 1547. године.

Неизвесност није обесхрабрила становнике села са 11 домаћинстава, које се налази на обалама Фукехона (језера Фуке) у општини Крамфош на северу Шведске. Поднесена је колективна петиција којом се тражи да се назив промени у мање контроверзно Далсро („тиха долина“).

„То је веома лепо село. Мештани су срећни, нико не жели да се сели, али сви желе да промене име села“, рекао је један од мештана за канал СВТ, преноси Раша тудеј.

Он је рекао да садашње име представља изазов када се објављују огласи за летње изнајмљивање и онлајн продају, рекавши да „је јако тешко“ поставити објаву на Фејсбуку о селу, јер ова друштвена мрежа реч Fucke често блокира.

Приликом разматрања историјских промена имена, Национални регистар земљишта редовно консултује Шведски одбор за националну баштину и Институт за језик и фолклор, који морају да спроведу сопствена истраживања, донесу закључак и затим дају своје препоруке.

„Ако се креирају нова имена, мора се узети у обзир ефекат на претходно постојећа имена. Према томе, ако неко место већ има утврђено име, морају постојати јаки разлози за његову промену“, објашњено је СВТ-у из Националног регистра.

То значи да би могло проћи неколико месеци пре него што становници Фукеа сазнају исход свог захтева и нема гаранција да ће успети. На пример, 2007. године становници села Фјукби (Fjuckby) нису успели да се изборе да промене име села.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво