Читај ми!

Мушкарци са маском на лицу делују привлачније, открива студија

Мушкарци са плавом медицинском маском на лицу сматрају се привлачнијим, показало истраживање спроведено у Великој Британији.

Током пандемије коронавируса било је мало позитивних аспеката свакодневице, али су британски истраживачи можда открили једну: мушкарци изгледају привлачније са заштитном маском на лицу.

Истраживачи са Универзитета у Кардифу били су изненађени када су открили да је процењено да и мушкарци и жене изгледају боље са маском која заклања доњу половину лица.

Такође су открили и да се лице прекривено хируршком маском за једнократну употребу сматра најпривлачнијим – на велику жалост произвођача модерних маски, али и животне средине.

Доктор Мајкл Луис, предавач на Школи психологије Универзитета у Кардифу и стручњак за профилисање, наводи да се у истраживању спроведеном пре пандемије показало како медицинске маске за лице смањују привлачност јер асоцирају на болест и инфекцију.

„Желели смо да проверимо да ли се ово променило од када су маске за лице постале свеприсутне и да разумемо да ли је тип маске имао икаквог ефекта“, рекао је Луис.

„Наша студија показује да се лица сматрају најатрактивнијим када су покривена медицинским маскама за лице. То може бити зато што смо навикли да здравствени радници носе плаве маске, а сада их повезујемо са брижним људима или медицинским професијама. У време када се осећамо рањиво, ношење медицинских маски може бити умирујуће и тако се осећамо позитивније према ономе ко их носи“, претпоставља истраживач.

Први део истраживања спроведен је у фебруару 2021. године, до када се британско становништво већ навикло на обавезу ношења маске. Од 43 жене је затражено да оцене на скали од један до 10 атрактивност слика мушких лица без маске, која носе маску од обичне тканине, плаву медицинску маску за лице или држе обичну црну књигу преко дела лице које иначе покрива маска.

Учеснице су рекле да су они који су носили платнене маске били знатно привлачнији од оних без маски или оних чије је лице било делимично заклоњено књигом. Али обична једнократна хируршка маска – учинила је да онај ко је носи изгледа још боље.

„Резултати су у супротности са истраживањима пре пандемије где се сматрало да маске наводе људе да размишљају о болести и да ту особу треба избегавати“, напомиње Луис.

„Пандемија је променила нашу психологију у томе како доживљавамо особе које носе маске. Када видимо да неко носи маску, више не мислимо да 'та особа има болест, морам да се држим подаље'“.

„Ово се односи на еволуциону психологију и начин на који бирамо партнере. Болести и докази о болести могу играти велику улогу у одабиру партнера – раније би било који знаци болести били велика препрека. Сада можемо да приметимо промену у нашој психологији тако да маске за лице више не делују као знак контаминираности.“

Луис напомиње да је могуће и да маске чине људе привлачнијима јер усмеравају пажњу на очи. Неке друге студије су откриле да покривање леве или десне половине лица такође чини да људи изгледају привлачније, делом зато што мозак попуњава празнине које недостају и преувеличава укупан изглед.

Резултати ове студије објављени су у часопису Cognitive Research: Principles and Implications. Спроведена је друга студија у којој група мушкараца оцењивала изглед жена под маскама чији резултати тек треба да буду објављени, али Луис истиче да су резултати углавном исти.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво