Иконе настале техником колажа на рециклираном текстилу

Иконопис у овом времену, велики је изазов за Ваљевку Марију Вукосављевић, примењену уметницу млађе генерације, која иконе ствара техником колажа на рециклираном текстилу. Широм Србије до сада је имала 50 колективних и 15 самосталних изложби.

Вез на употребним стварима у православној цркви, као што су плашатанице, орлеци, јастучићи за тронове и завесе најпре је било послушање Ваљевке Марије Вукосављевић. Она се у манастирУ Градац код Рашке обрела да учи иконопис. Вез је потом је постао њен уметнички израз.

„Оно што је мени најбитније да икона, то је тај портрет, да икона има најдивнији могући лик, који је неко способан да уради, колико му је Бог дао. Све остало код мене је, не кажем за друге иконе, пошто се ја бавим углавном портретом, значи, немам те сцене, остало је код мене углавном декорација. То цвеће, орнаменти, нешто што ја радим и што постоји на некој тканини коју користим, то је нешто како ја покушавам да дочарам тај неки свет, пошто је икона прозор у Царство Небеско", рекла је Марија Вукосављевић, примењена уметница из Ваљева.

На Факултету примењених уметности у Београду Марија Вукосављевић завршила је Одсек за дизајн текстила. Ситном везу „Сингерицом" училе су је монахиње у Петропавловом манастиру у Херцеговини и Овчарско-кабларском манастиру Успења. Од монашких одежди и коришћених тканина ствара иконе са личним печатом, којим открива раскошан дар.

„Један од најупечатљивијих њених радова за мене је лик Свете Ксеније Петроградске, где је она искомбиновала једну стару јакну њеног брата да би представила на тај начин и подвижнички живот Свете Ксеније Петроградске, која је позната нашим верницима", истакао је Александар Филиповић, свешетенослужитељ цркве Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.

„Постоје дани када нешто урадиш што ниси ни сањао да можеш да урадиш, једноставно само заблагодариш Богу и сам се некад дивиш. Мислим, ретки су ти момменти, али деси се", рекла је Марија Вукосављевић.

За цркву посвећену Светом Нектарију Егинском у Ваљеву лик светитеља Марија је извезла на покривачу за налоњ, где се чита Свето Јеванђеље и Акатист Светом Нектарију. Иконопис у новом миленијуму је изазов, каже уметница, јер њено стварлаштво може бити описано и као религиозно сликарство. Ако лик светитеља посматрача подстакне на молитву, Маријиних руку дело је, без сумње, икона.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво