Читај ми!

Бела виолина у режији Страдиварија из Земуна

Где се крије тајна савршеног инструмента? О томе највише зна Јован Поповић из Удружења савремених виолинара. Он је, уз супругу Биљану, један од ретких градитеља виолина код нас.

Све почиње, како Јован каже, у шуми, односно избором доброг дрвета. Које је дрво у питању, кад и где се виолина „родила" и шта је чаролија „беле виолине" - прича нам Страдивари из Земуна.

Као што је сваки отисак прста јединствен, тако и свака виолина звучи другачије. Нелакиране, тзв. „беле" виолине, увек боље звуче од лакираних.

Њих ништа не оптерећује, годови нису „заробљени", јер у молекуларну структуру дрвета нису ушле смоле и остали састојци лака.

Звук најбрже путује из нелакираног инструмента, и то је први и најбољи показатељ како ће виолина звучати. 

„Тон такве виолине бих описао управо као човека који може тихо да говори, а да га чују као на Маслинској гори, да га чују километрима одатле. Ово је мој двестоти, јубиларни инструмент, јако сам задовољан. Направио сам тај инструмент кашиком да бих смањио силу трења. Кад сечете и режете, морате тражити угао где дрво најмање боли. Где ћути и трпи све то", прича Јован Поповић из Удружења савремених виолинара.

Плоче су захтевне за израду, међутим, постоји још један веома битан део виолине, који се не види. У питању је штапић нежног назива - душица. 

„То је једно парче дрвета који се прави од горње плоче, од смреке, која се ставља кроз ф отвор унутра, наслони се на горњу и на доњу плочу - два тонска центра, и стално стоји ту, за вјек и вјекова. Када ставимо ту душицу - овај инструмент не би могао и не би био жив без те душице", објаснио је Поповић.

Следећи пут кад будете слушали неку лепу мелодију свирану на виолини, сетите се ове вековне историје која стоји иза ње. Јер, виолина је као живо биће. Ако је тако доживимо, сигурно ћемо разумети поруку коју нам шаље: увек нову и чаробнију од претходне.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се