Читај ми!

Да ли бисте пробали да кафу промешате кашичицом са укусом цимета

У Банатском Карловцу група инжењера одлучила је да направи машине за производњу јестивих кашичица за угоститељске објекте. На тај начин желе тржишту да понуде здрав производ, који ће заменити пластичне кашичице, а самим тим чувати животну околину.

Да би започели производњу јестивих кашичица, инжењери из Банатског Карловца морали су сами да осмисле и направе машине - за мешање теста, калупирање, сушење у четири коморе на различитим температурама и паковање кашичица. Све то трајало је две године.

„Морали смо све да радимо сами од нуле. Пробали смо да нађемо добављаче и ништа није било добро и на крају смо одлучили све да урадимо сами. Мој тим инжењера је фантастичан млади тим који је креативан, који јури и граби и после две године видите шта смо урадили", рекао је Петар Радуловић, власник предузећа „Моја кашичица".

Јестиве кашичице израђују се од смесе брашна од проса, глутена, јаја и домаћег меда. Не користе се вештачки састојци ни вода.

„Ову смесу коју сам на крају добио дуго сам испробавао на различите начине, различите састојке сам у различитим интервалима додавао, док нисам дошао до ове смесе која је сад потпуно чврста и термостабилна", објаснио је пекар Марко Ивановић.

Тренутно десеторо запсолених дневно у једној смени произведе око 20.000 обичних јестивих кашичица, али и са укусом цимета и какаоа. Намеравају да следеће године закораче и на инострано тржиште.

„Јестиве кашичице сматрамо да су будућност и да су замена за пластичне, јер кад пијемо кафу видимо људе који жваћу пластичне кашичице, које касније заврше негде на уличици или у парку. Ми смо увек размишљали о неком решењу за замену тога", рекао је директор предузећа „Моја кашичица" Леон Царан.

Ови млади предузетници неће се зауставити на једном производу јер увек имају нове идеје. У току је планирање производње јестивих сламчица за сокове и чајеве.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво