Падобраном кроз звучни зид

Нови циљ аустријског екстремног спортисте Феликса Баумгартнера је да постане први човек који је пробио звучни зид, али само уз помоћ свог тела. Да би то постигао, током ове године ће из балона скочити са падобраном са висине од 36.600 метара. До тла ће падати укупно 21 минут.

Аустријанац Феликс Баумгартнер планира да скочи из балона са висине од 36.600 метара, односно ивице свемира, и да се падобраном спусти на земљу, при чему би постао први човек који је у слободном паду пробио звучни зид.

Четрдесетогодишњи Баумгартнер познат је по скоковима са Петронас кула у Куала Лумпуру (1999. је то био светски рекорд у скоковима са грађевина), Мило моста у Француској (први је то учинио), затим солитера Тајпеј 101 на Тајвану (са крова на висини од 450 метара, 2007), али највише по подухвату из 2003, када је у посебном аеродинамичном оделу са карбонским крилима на леђима, распона два метра, прелетео Ламанш, искочивши из балона са висине од 10.000 метара.

Већ две године се Феликс ментално и физички под окриљем НАСЕ, америчког ваздухопловства и свог тима "Ред бул" припрема за нови изазов.

Историјски подухват аустријски падобранац ће извести у стратосфери изнад Северне Америке, али још није одређено тачно место и време, јер ће то зависити од временских прилика.

Баумгартнер би требало након 35 секунди слободног пада - опремљен само кацигом и специјалним оделом који ће га заштитити од разређеног ваздуха и ужасно ниског ваздушног притиска (само 0,2 посто од притиска на нивоу мора) - да пробије звучни зид.

"Наравно да постоји одређена доза страха, као и пре сваког скока. Али, скакање је мој живот и целог живота сањам овај скок. Због тога страх неће представљати препреку, већ ће нам помоћи да све урадимо на прави начин", изјавио је храбри падобранац немачкој новинској агенцији ДПА.

Рекорд у скоку с падобраном са највише висине још увек држи Американац Џозеф Џо Китингер, пензионисани пилот америчког ваздухопловства и легенда падобранства, који је још 1960. године, у оквиру програма НАСА, искочио из балона са висине од 31.333 метра.

Китингер се сада налази у Баумгартнеровом тиму као саветник. "Људи су годинама покушавали да оборе мој рекорд и многи су погинули. Не радимо ово због рекорда, већ да бисмо прикупили важне податке. И мој скок је, пре свега, имао то за циљ. Верујем да ће уз наша средства и припреме, изузетан тим, Феликсове невероватне способности, пројекат 'Ред бул стратос' успети", истакао је на конференцији за медије власник 50 година старог најбољег резултата свих времена.

Лекари кажу да ће скок са висине од 36.600 метара обезбедити много драгоцених података о томе како слободан пад надзвучном брзином на великим висинама утиче на организам и допринети истраживањима могућности човека да путује до границе свемира, као и припреми првог америчког свемирског програма.

Три часа до горе, 21 минут до доле 

Биће потребно око три часа да се 140 метара високи балон са аустријским падобранцем попне на потребну висину. На путу ка стратосфери, велики "дирижабл" са прикаченом "путничком" капсулом (у њој ће Феликс на висини од 36,5 километара бити изложен температури од минус 95 степени Целзијуса), ће имати облик сузе, али како се хелијум у њему буде ширио, добијаће сферични облик.

"Направљен је од танке пластике, попут оне у којој подижете своју одећу са хемијског чишћења", тврди Китингер.

Баумгартнер ће у ваздуху бити препуштен сам себи укупно шест минута током слободног пада и 15 минута са отвореним падобраном.

"Ово је заиста корак у непознато. Нико не може прецизно да предвиди како ће људско тело реаговати на прелазак на надзвучну брзину. На тој висини атмосфера је дебела као четири листа папира. Феликс ће скочити са горњег папира", сликовито је објаснио ситуацију лекар у мисији, др Џонатан Кларк који ради за НАСУ. "Без специјалног костима, човек би умро за пар секунди."

На Феликсу ће се налазити и појас са мерном опремом. "Подаци које донесе би могли бити епохални. Ово је тест програм, а Феликс је летелица", рекао је на крају доктор Кларк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво