Читај ми!

Зашто парови тепају једно другом као да су бебе

Замислите да шетате парком и чујете средовечни пар како једно другом тепају и ословљавају се са „шећерко“ и „луткице“. На први поглед вам то може деловати дегутантно и ненормално, али, како показују истраживања, две трећине парова то чини.

Када се обраћају бебама или малој деци, тепање одраслима делује сасвим природно, али када се одрасли обраћају једини другима на тај начин, не толико.

Професор комуникологије на Универзитету у Оклахоми, Рамеш Каипа, наводи да је у свом истраживању наишао на податке да чак две трећине парова комуницира међусобно као да се обраћају бебама.

Можда звучи чудно, али професор Каипа тврди да то није поремећај.

Зашто парови то раде?

Пре свега, под овим „бебећим тепањем“ се не мисли да одрасли говоре као бебе, већ се мисли на интонацију, темпо и начин говора који родитељи обично користе када разговарају са својим малишанима.

Како наводи др Патриција Кул, стручњак за говор и слух, овај посебан начин говора олакшава интеракцију са бебама и помаже им да науче како да комуницирају. Говорници свих култура и свих језика мењају боју гласа и интонацију када се обраћају бебама и малој деци.

Истраживања су показала да овај стил говора заправо покреће ослобађање неуротрансмитера који мотивишу бебе да уче.

Међутим, када је у питању романтика, овакав стил говора нема везе са учењем, већ са изражавањем наклоности.

Исказивање наклоности

Према теорији размене осећања, коју је поставио комуниколог Кори Флојд, специфично вокално понашање сигнализира наклоност. То укључује употребу високих тонова, наглашену интонацију и мек глас – особине које се случајно поклапају са начином на који већина људи разговара са бебама.

Али постоји и друга страна феномена: формирање посебног језичког пејзажа који је ограђен од остатка света, представља паровима простор за изражавање који је ослобођен сложености и обичаја рутинских разговора одраслих.

Употреба „идиосинкратичне“ или персонализоване комуникације је важан аспект блиских пријатељстава и романтичних односа. Пролазник који слуша може бити збуњен, али за пар, то је знак њихове блискости – граница која их издваја од свих осталих.

Показало се да то када партнери тепају једно другом и ословљавају се необичним именима намењеним за кућне љубимце, као што су „мрвице“, „слаткишу“ и слично, говори о већем квалитету везе.

Дакле, ма колико оваква комуникација међу одраслим људима звучи необично, она је обележје човечанства.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво